Talar ut om hatet – efter Zlatan-bråket

”Hoppas innerligt att folk förstår...”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Ett halvår har gått sedan Tyrone Mings rök ihop med Zlatan Ibrahimovic.

Nu talar han ut om stormen som aldrig lägger sig.

– Än i dag försöker Manchester United-fans från Kina ringa mig på Facebook, säger han till The Guardian.

Foto: VIASAT

Lördagen den 4 mars mötte Manchester United Bournemouth hemma på Old Trafford. Matchen slutade 1-1 – men efterspelet handlade uteslutande om bråket mellan Tyrone Mings och Zlatan Ibrahimovic.

– Det var absolut inte meningen, sa Mings efter att ha stämplat ”Ibra” i huvudet.

– Han hoppade in i min armbåge, sa Zlatan efter att ha hämnats.

Svensken fick tre matchers avstängning.

Mings fick fem, men framförallt fick han United-fansen efter sig.

Och stormen har fortfarande inte lagt sig.

– Före matchen hade min senaste bild på Instagram fått 13 kommentarer. Dagen efter matchen mot United hade den 2 500 kommentarer... På Facebook var det folk från Kina, med Manchester United-loggan som visningsbild, som ringde. Och det här pågår än i dag. Min inkorg är proppfull, både på Facebook och Instagram. Och nästan varje gång jag skriver på twitter så svarar folk med kommentarer om stämplingen, säger Mings i en lång intervju med The Guardian.

”Fick hatmejl”

Uppmärksamheten var något nytt för Tyrone Mings.

Några år tidigare hade han spelat fotboll på hobbynivå och jobbat som bartender – nu var han en av fotbollsvärldens mest omskrivne spelare.

Till och med hans arkitektur-firma KTM, som han hade startat med en gammal skolkamrat från staden Chippenham, överöstes med kommentarer på dess olika sociala medier-konton.

– Och det var inga jobbförslag vi fick. Det var hatmejl, berättar Mings.

Direkt efter stämplingen trodde han att det hela var en världslig sak.

– För det var ju inte med flit, så varför skulle det bli en stor grej? Men jag insåg vidden av det hela när José Mourinho kom fram till mig inför den andra halvleken och började svära och säga: ”Du tror du är så smart va?! Du kommer få åtta matchers avstängning”.

– Jag försökte ignorera honom, men sen kom huvuddomaren också fram och sa att händelsen förmodligen kommer anmälas till FA. Det är inte direkt vad man vill höra nära man ska gå ut på planen för den andra halvleken… Och när vi kom in till omklädningsrummet efter matchen hade någon kollat i sin telefon, då förstod vi vilken snackis det var.

”Hoppas innerligt”

I intervjun med The Guardian påpekar Mings att han inte talar ut om situationen för att få sympati, utanför att – en gång för alla – bedyra sin oskuld.

– Bilden av mig som fotbollsspelare förändrades efter det här. Tidigare var jag ”fotbollens Moder Teresa”. Efter det här fick jag en helt annan stämpel. Men det var alltså inte med flit. Jag försökte hoppa över honom (Zlatan) och jag kolliderade med (Wayne) Rooney i luften, samtidigt som jag hade blicken på bollen. Det finns inte en chans att jag skulle försöka träffa hans huvud med flit. Jag hoppas innerligt att folk förstår det, säger Borunemouth-spelaren.

Zlatans tid i Manchester United 00:50

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM