Europa Calling: Papu Gomez stängs av i två år för dopning

Publicerad 2023-10-20

Papu Gomez stängs av för dopning, Joan Laporta skyller korruptionsanklagelser på Real Madrid, Eden Hazard assisterar Mbappé och Rasmus Höjlund sågas i San Marino.

Här är dagens Europa Calling.

Snackisen: Papu Gomez stängs av två år för dopning

Den argentinske fotbollsstjärnan Papu Gomez, 35, stängs av i två år för dopningsbrott. Det rapporterar spanska Relevo under fredagen.

Gomez, som nuförtiden huserar i italienska Monza, ska ha testat positivt i samband med ett prov som gjordes i november förra året, när han spelade i La Liga och Sevilla. Detta innan han åkte till Qatar för att spela VM med sitt Argentina, där han fick speltid i två av matcherna på vägen till VM-guldet.

Enligt Relevo ska både Sevilla och Gomez ha varit medvetna om den potentiella domen under hela våren – något som också ska ha legat till grund till att parterna bröt med varandra på den sista dagen innan transferfönstrets stängning i somras. Enligt spelaren själv ska han ha fått i sig det förbjudna preparatet i samband med att han tagit sitt barns förkylningsmedicin dagen innan dopningstestet.

Det återstår att se huruvida argentinaren, som blott hunnit spela två matcher för sitt Monza sedan han skrev på för klubben förra månaden, kommer överklaga domen.

Papu Gomez.

Försvarstalet: Anklagas för korruption – skyller på Madrid

Minns ni ”Caso Negreira”? Den pågående korruptions och mutbrottsutredningen mot FC Barcelona, som pågått i Spanien sedan i våras.

Nu har den sittande ordföranden i klubben, Joan Laporta, också officiellt dragits in i utredningen.

Laporta misstänks för mutbrott – i samband med att Barcelona ska ha betalat en tidigare spansk domarbas, José María Enríquez Negreira, över 80 miljoner kronor under en 17-årsperiod (2001–2018).

Redan i våras gick Barcelona officiellt ut och nekade till anklagelserna. Och Joan Laporta har också själv tidigare bedyrat sin och klubbens oskuld. Nu, efter att han själv är under korruptionsutredning, har han talat igen.

Och han lägger skulden till anklagelserna hos Barças värsta antagonist – Real Madrid.

– Jag är en jurist och jag är lugn för det här har ingen bäring. Vi har ett väldigt bra juridiskt team. Real Madrid-fans har utnyttjat Negreira-fallet för att smutskasta Barcelona och dess historia. För att destabilisera oss och kontrollera saker, säger Laporta till Catalunya Radio.

– Det är sociologisk ”Madridisimo” i maktens korridorer. Jag har kämpt mot denna sociologiska ”Madridisimo” och vunnit. De är rädda för att det som hände under min första ordförandesejour ska upprepas. Vi vann mycket då och det gjorde väldigt ont för dem.

Assisten: Hazard passar fram till Mbappé-mål

Ja, Mbappé senior alltså.

Det var i samband med en välgörenhetsmatch i Frankrike tidigare i veckan som den nyligen pensionerade Eden Hazard snörade på sig fotbollsskorna igen. Och han imponerade i sitt gästspel när han stod för både mål och assist i ett stjärnfyllt Varietes CF, som även mönstrade gamla franska fotbollsprofiler som Ludovic Guily och Robert Pires.

Bland annat assisterade Hazard ett 6–0 mål som gjordes av Wilfried Mbappé. Far till en viss Kylian Mbappé.

PSG:s megastjärna uppmärksammade, glatt, att farsan fått näta på en Hazardassist.

”Jag dog av skratt”, skriver Mbappé på Twitter, som kommentar till pappa Mbappés fullträff.

Eden Hazard fick aldrig chansen att spela med Kylian Mbappé, som alltjämt tillhör PSG trots att han ryktats till Real Madrid mer eller mindre varje år Hazard tillhörde ”Los Blancos”. 32-årige Hazard annonserade förra veckan att han avslutat sin professionella fotbollskarriär.

Skadekrisen: Milans målvaktshuvudbry inför toppmötet

Milan har målvaktskris inför helgens toppmöte mot Juventus. Förstemålvakten Mike Maignan är avstängd. Andremålvakten Marco Sportiello är skadad. Vilket innebär att 40-årige tredjekeepern Antonio Mirante lär få chansen mellan stolparna för Serie A-ledaren. En målvakt som inte spelat en hel Serie A-match sedan april 2021, när han stod för AS Roma i en 1–3-förlust mot Torino.

Svaret: San Marino-veteranen sågar Höjlund

Danmark åkte till lilla San Marino och kom undan med blotta förskräckelsen i EM-kvalspelet tidigare i veckan, när man ”bara” vann med 2–1.

Danmarks och Manchester Uniteds unge stjärnanfallare Rasmus Höjlund var inte nöjd med behandlingen han fick i samband med landskampen, då han i tv-intervjun efter matchen anklagade San Marino-spelarna för att medvetet ha försökt skada honom.

Den anklagelsen gick inte obemärkt förbi San Marinos 41-årige försvarsveteran Roberto Di Maio.

I ett Instagraminlägg svarade Di Maio, utan pardon.

”Jag läste i dag att Mr 80 miljoner gnäller för att han fick lite ogästvänlig behaldning från San Marino-försvarare. Well, kära Rasmus Höjlund, i dagens fotboll där fysisk kontakt försvunnit så har du kanske råd att driva med folk via fula och återupprepade gester mot oss lilleputtar, eller filma vid varje ögonblick med hopp att VAR ska ge dig en straff...” skriver Di Maio, bland annat åsyftande danskens hyssjande firande av det matchavgörande 2–1-målet.

Han fortsätter:

”Jag hade velat se dig spela för 15 år sedan när det bara var riktiga män som spelade fotboll. Du var en fruktansvärd besvikelse, Höjlund. Lycka till!”

Citatet: ”Han är en framtida engelsk landslagskapten”

Jude Bellingham-hajpen är total i så väl Spanien som England, efter att den 20-årige mittfältaren (eller anfallaren?) inlett säsongen sensationellt bra i så väl klubb- som landslag.

Nytillträdde Birminghamtränaren, men kanske framförallt fotbollsikonen, Wayne Rooney har stämt in i hyllningskören.

– Jude har potentialen att bli en av de bästa om inte den bäste om han fortsätter på samma väg. Vi måste verkligen stötta honom då han i mina ögon är en framtida engelsk landslagskapten, säger Rooney enligt Dailymail.

Rooney, som även han slog igenom i väldigt ung ålder när han var aktiv, höjer dock också ett varningens finger.

– Det är svårt för en ung spelare när man får en formdipp eller problem utaför planen. Han är i Real Madrid. En dålig match och de kan vara på dig. Det är mycket press att spela för England också. Han är i sitt livs form nu. Om den dippar, låt oss alla fortsätta backa honom.

Bellingham har gjort tio mål på tio tävlingsmatcher hittills för Real Madrid under hans första säsong i Spanien.