”Vi har varit beredda att spendera pengar”

Uppdaterad 2024-02-05 | Publicerad 2024-02-04

SALOBRE. Djurgården har precis gjort klubbens största spelarförsäljning någonsin.

För sportchef Bosse Andersson har Lucas Bergvall-affären både varit frustrerande och en dröm.

– Det är ju helt osannolikt att en kille som fyller 18 år får skriva på ett femårskontrakt i en Premier League-klubb, säger han.

Följ ämnen

Efter mängder med spekulationer och rykten blev Lucas Bergvall till slut presenterad för Tottenham på sin 18-årsdag. 

För Bosse Andersson har det varit intensiva, och något frustrerande veckor. 

– Det har ju varit utan motstycke. Det är klart att det påverkar Lucas, det påverkar Djurgården och det påverkar mig också. Någonstans måste det finnas ett ansvar. Vi vet vad vi har gjort och vilka vi har haft kontakt med. När det nämnts olika summor och så har man fått många meddelanden om hur odugliga vi är på den biten och det är klart att det tar. Men jag är extremt stolt över den här affären. Vi får en väldigt bra övergångssumma och han får välja själv var han vill gå, säger sportchefen och fortsätter:

– Det är ju helt osannolikt att en kille som fyller 18 år får skriva på ett femårskontrakt i en Premier League-klubb. För våran del är det klart att man är stolt. Om du tittar på våra sista 6-7 transfers så är det ganska fantastiskt. Isak Hien till Serie A, Joel Asoro till högstaligan i Frankrike, Hjalmar Ekdal som gick till England och spelar Premier League och även Victor Edvardsen som är i ett topplag i Holland.

Bosse Andersson.

”De fick bita sig i läppen”

Transferjournalisten Fabrizio Romano skrev tidigt att Bergvall skulle gå till Barcelona för 7 miljoner euro, plus tre i bonusar. Men enligt Andersson var det inte storklubbens sista bud på Bergvall.

– Nej, inte över huvud taget.

Det var högre? 
– Det är ju det olyckliga. En tidning går ut med två olika uppgifter som skiljer sig helt otroligt. Vi har varit väldigt uppdaterade med de buden som har varit. 

Enligt Andersson låg Barcelonas bud i nivå med det som Tottenham erbjöd, vilket uppgetts vara 113 miljoner plus bonusar som totalt skulle kunna göra övergången värd uppemot 220 miljoner kronor, enligt Expressen.

– Köper man en spelare och skriver ett femårsavtal, då är det ganska realistiska bonusar. Bonusar ska vara realistiska och historisk sett har vi haft ganska tur med det och jag känner mig ännu säkrare i det här fallet. Sen kan det finnas mjuka värden som är betydelsefulla. 

Bergvall blir kvar i Djurgården fram till 1 juli, men även om 18-åringen blivit Tottenham-spelare kommer han att tävla på samma villkor som alla andra. 

– Den frågan var uppe för diskussion, men vi kan inte sätta oss i en sådan situation att ett kontor i Barcelona eller London ska avgöra vad vi ska ha för startelva. Där fick de bita sig i läppen. Det har absolut funnits sådana saker, men den gick jag inte på. Det här är ett helt cleant transferavatal. Självklart finns det prestationsbonusar som vi är otroligt nöjda med och om han skulle gå vidare är vi också otroligt nöjda.

Kommer spetsa laget

Frågan är hur Djurgården ska använda pengarna. Supportrarna skriver efter spets till laget och det ser ut att komma. 

– Det är klart att det skapar förväntningar. Det ger en trygghet för Djurgården flera år framöver att kunna fortsätta utveckla klubben. Förväntningarna är jag väl medveten om, att vi ska köpa dyra spelare och satsa. Det ska vi också göra, men jag tror också att vi ska satsa på infrastruktur. Vi ska fortsätta bygga både på och utanför planen så att det blir en förening som har en bra organisation. 

Hur många kommer ni att värva nu? 

– Vi har varit verksamma och har varit beredda att spendera pengar, men vi har inte kommit överens fast vi har försökt. Men jag är hoppfull att vi kommer att kunna presentera något. 

Är det främst en ytter eller nia? 

– Vi utesluter ingenting i den offensiva delen. 

Lucas Bergvall.