Stéphanie Frappart historisk i VM

Stéphanie Frappart, 38, är den första kvinnliga domaren som fått döma en match i herr-VM.

Men SVT-experten Jonas Eriksson är kritisk till förutsättningarna som fransyskan fått.

– Det är som att hon blir inbjuden med armbågen, säger Eriksson.

Under torsdagskvällen skrev fransyskan Stéphanie Frappart VM-historia. 38-åringen blev den första kvinnliga domaren att någonsin döma en match i herr-VM, när Tyskland ställdes mot Costa Rica.

PLUS: Wernbloom: Så här är VM-stjärnorna på planen

– Det är en stark signal från Fifa och de övriga som styr, att kvinnliga domare får döma i Qatar, sa Frappart enligt Sky Sports inför mästerskapet.

Jonas Erikssons kritik

I sitt domarteam finns Neuza Back från Brasilien och Karen Diaz Medina från Mexiko. Långt i från en optimal lösning, menar SVT:s expert Jonas Eriksson.

– Förutsättningarna är egentligen åt helvete. Hon tvingas döma med två assisterande domare som hon aldrig jobbat med tidigare, och de är från olika länder. Jämför det med Anthony Taylor som dömde tidigare i dag, han har dömt med samma team hela säsongen, säger Eriksson i SVT:s sändning.

– Språket är jätteviktigt. Så man ger inte henne samma förutsättningar. Det är på det sättet som damerna behandlas av Fifa. För mig är det här lite som att hon blir inbjuden med armbågen.

Wernbloom: Så här är stjärnorna på planen

”Väldigt känslosamt”

Frappart blev den första kvinnliga domaren att döma i Champions League, Nations League och franska Ligue 1. Nu har hon nått en ny milstolpe.

– Det är väldigt känslosamt, för det var inte nödvändigtvis inte något jag förväntade mig. Det är en stor ära, sa hon inför VM-debuten.

Tyskland vann matchen mot Costa Rica med 4–2, men det räckte inte för att nå avancemang.

Stéphanie Frappart.
Stéphanie Frappart.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.