Rydström om Yalcouyé: ”Vem?”

MFF-tränaren har noll koll på Blåvitts supertalang

Publicerad 2024-05-09

MALMÖ. På måndag ställs Malmö FF mot en av allsvenskans hetaste spelare.

Men Henrik Rydström har ingen aning om vem Blåvitts Malick Yalcouyé är.

– Vem, säger MFF-tränaren och ser ut som ett levande frågetecken.

Följ ämnen
IFK Göteborg
Malmö FF

Malick Yalcouyé har fått ett explosionsartat genombrott i IFK Göteborg och i vår.

Blåvitts blott 18-årige mittfältare från Elfenbenskusten är en av de stora snackisarna i allsvenskan just nu.

”Det här är en av de största allsvenska tonårstalangerna jag sett på senare år och jag räknar med honom i en topp fem-liga redan till sommaren”, skrev till exempel Sportbladets Per Bohman i förra veckan.

– Han har någonting helt annat mot det vi sett tidigare från unga spelare som kommit upp i Blåvitt. Han är bäst på plan i princip varje match. Den typen av spelare ser man inte så ofta, sa Pontus Wernbloom i Sportbladets podd Allsvenskan tidigare i veckan.

”Har hittepå-namn”

Men Yalcouyés framfart har gått MFF:s tränare Henrik Rydström helt förbi. Med anledning av att MFF möter Göteborg i klassikermötet på måndag fick Rydström frågor om Yalcouyé efter onsdagens träning.

– Om vem?

Yalcouyé.

– Jag kan knappt namnet på några spelare. Fråga mina spelare vad jag kallar motståndare för. Jag har hittepå-namn, säger han.

Är hajpen om honom rimlig eller?

– Jag har faktiskt inte...vi börjar med Blåvitt i dag. När jag tittar på motståndarna tittar jag nästan alltid med ”tactical cam”. Klart jag vet vem Gustav Svensson är. Det är Gustav jag kan (skratt). Sedan ger vi våra spelare detaljerad info om de spelare som de ställs mot.

Men kan du se Yalcouyé framför dig?

– Nej.

”Har verkligen förändrat sitt spel”

En klassiker som snuddar vi det här ämnet har hunnit bli 15 år gammal nu: när Mikael Stahre, då tränare i AIK, vägrade kalla Kalmars Rasmus Elm, vid den tiden en av Sveriges hetaste spelare, för något annat än ”nummer 18” efter en match.

Rydström spelade i Kalmar då och minns det mycket väl.

– Då var Elm en superstar.

Kan du hans (Yalcouyés) nummer då?

– Nej. Men jag vet heller inte vad våra spelare har för nummer.

När Rydström ombeds nämna fem spelare i IFK Göteborg börjar han med ”Thomas Ravelli” och ett skratt innan han styr in svaret på hur Blåvitts spel utvecklats under Jens Askou.

– Jag har sett Blåvitt så pass mycket att jag sett att de verkligen förändrat sitt spel. Det finns mycket större utmaningar hur man ska pressa dem jämfört med förra året. Det är ett lag som utvecklats och är till exempel ett av dem som dribblar mest, säger Rydström.