Demiral stängs av – Bellingham bötfälls

Uefas beslut: ”Dragit sporten i vanrykte”

Publicerad 2024-07-05

Jude Bellingham straffas av Uefa:

Saftig böter och ”villkorlig avstängning”.

Turkiets Merih Demiral stängs av i två matcher efter sin kontroversiella målgest.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Fotbolls- EM: Spelschema med alla matcher och tv-tider

Bellingham firade sitt sena kvitteringsmål i åttondelen med en obscen gest – och det var snack om att hans medverkan i kvartsfinalen kunde vara i fara.

Så blir det inte – nu meddelar Uefa att han straffas med 30 000 euro i böter, motsvarande 340 000 kronor. Men han slipper inte avstängning.

Inte helt.

Engelsmannen straffas med en sorts villkorlig avstängning på en match, som träder i kraft om han är inblandad i en liknande incident det närmaste året.

21-åringen är alltså tillgänglig när England möter Schweiz i kvartsfinal.

”Dragit sporten i vanrykte”

Men Merih Demiral får inte spela Turkiets kvartsfinal mot Nederländerna.

Efter ”varggesten” – som blev en storpolitisk fråga – straffas 26-åringen med två matchers avstängning, och missar därmed även en eventuell semifinal.

”För att inte ha följt de allmänna uppförandereglerna, för att ha brutit mot de grundläggande reglerna för anständigt beteende, för att ha använt idrottsevenemang för manifestationer av icke-idrottslig natur och för att ha dragit fotbollssporten i vanrykte”, skriver Uefa i sin motivering.

Gesten i fråga förknippas med högerextrema

Grå vargarnaGrå vargarna beskrivs som en ultranationalistisk falang till det högerextrema turkiska partiet Nationella aktionspartiet (MHP) och har anklagats för terrorism och hundratals mord. Deras symbol är förbjuden i Österrike och Frankrike. .

Förbundet straffas

Beskedet om Demirals avstängning har mötts av starka reaktioner på högsta politiska nivå i Turkiet.

Uefa meddelar också att det engelska fotbollsförbundet FA bötfälls. Anledningen är olika former av publikstörningar som kostar dem sammanlagt 125 000 kronor för.

Både England och Turkiet spelar sina respektive kvartsfinaler i morgon.

Följ alla matcher från fotbolls-EM i Sportbladets målservice