Malmös och AIK:s krav: 60 miljoner

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2011-03-01

”De har skrämt bort alla intresserade klubbar”

Lokomotiv Moskva och Kaiserslautern lade bud på Mohamed Bangura respektive Daniel Larsson under vinter.

Nu får klubbarna kritik för att ha "skrämt bort" alla intressenter.

– Malmö och AIK begärde tillsammans nästan sju miljoner euro och det gjorde de båda spelarna osäljbara, säger agenten Patrick Mörk.

Följ ämnen
Malmö FF

Mohamed Bangura stannar i AIK och Daniel Larsson blir kvar i Malmö FF. Det säger spelarnas agent Patrick Mörk som ifrågasätter de allsvenska klubbarnas prissättning. Enligt Mörk är flera av de allsvenska stjärnorna numera "osäljbara".

”Kan lova att han blir kvar”

– De klubbar som varit med i bilden kring Bangura är bortskrämda. Jag kan lova att han blir kvar nu. Det är ingen hemlighet att jag tycker att priset som de satte är orimligt högt. Malmö och AIK begärde tillsammans nästan sju miljoner euro (drygt 60 miljoner kronor) för Daniel Larsson och Bangura. Då är de osäljbara, säger Mörk.

Agenten berättar om en historisk tyst överenskommelse mellan klubbarna och spelarna i allsvenskan att inte stoppa affärer med stora klubbar om marknadsmässiga bud kommer. Den är numera bruten. Samtidigt pekar Mörk ut tre starka skäl till att de allsvenska klubbarna nu vägrar att sälja.

– Det första är kronans starka värde. Jag tror att både Bangura, Larsson och säkert fler hade blivit sålda om kursen varit vad den var för ett halvår sedan. Min känsla är, men det har jag inga belägg för, att de svenska klubbarna bara räknar kallt på vad de får i kronor, säger Mörk.

”Felaktig prislapp på Avdic”

– Ett annat problem är de mediala prislapparna. Det är två prislappar när en spelare blir såld: den mediala och den riktiga. Både spelare, klubbar och agenter har intresse av att läcka lite högre summor så att det ser ut som de gjort ett bättre jobb. Men det har blivit inflation i de summorna och det innebär att styrelserna har en felaktig bild när de ska ta beslut om ett bud.

Mörk pekar ut Denni Avdic övergång från Elfsborg till Werder Bremen som exempel. I media nämndes en övergångssumma på omkring 22 miljoner kronor när den, enligt Mörk, låg på 17 miljoner.

– Det är klart att när man tror att andra lag fått ut så mycket mer så påverkat det vad man själv vill ha ut. De två anledningarna och den vikande konjunkturen i till exempel Holland där klubbarna fått mycket mindre pengar tror jag är anledningen till att marknaden ser ut som den gör.