IFK Göteborg räddas av spelarförsäljning

Publicerad:
Trots jätteaffären med Pontus Dahlberg gjorde IFK bara 1,3 miljoner i vinst 2018.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Trots jätteaffären med Pontus Dahlberg gjorde IFK bara 1,3 miljoner i vinst 2018.

FOTBOLL

Blåvitt hade över 30 miljoner kronor i driftsunderskott.

Samtidigt gjorde klubben en vinst på lite över en miljon kronor.

Detta tack vare försäljningen av 20-årige målvakten Pontus Dahlberg.

– Det var ett år med betydande intäktstapp, en utveckling som måste vändas under 2019, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Efter förra veckans omtalade skandalderbyt längtade förmodligen alla Blåvitts supportrar återigen för positiva rubriker.

Under måndagen presenterade klubben sitt ekonomiska resultat för 2018. Där står det klart att man hade över 30 miljoner kronor i driftskostnader – en fördubbling mot 2017.

”Påverkade vår ekonomi kraftigt”

Laget slutade 11:a i allsvenskan och riskerade länge att hamna i kval till Superettan, något som bidragit till de mörka siffrorna.

”Fjolårets sportsliga besvikelse påverkade vår ekonomi kraftigt, framförallt genom att publik-, företags- och merchandiseintäkterna sjönk med drygt 10,5 miljoner kronor. Detta, samt riktade investeringar i spelartruppen under året, förorsakade ett driftsunderskott på -33,5 miljoner kronor. Trots det redovisar IFK Göteborg Fotboll, tack vare ett mycket högt transferöverskott, en vinst på 1,3 miljoner”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Sålde Dahlberg till Watford

Transferöverskottet som klubben skriver ligger på 37,7 miljoner kronor. Detta mycket tack vore försäljningen av 20-årige målvakten Pontus Dahlberg, som såldes för Premier League-klubben Watford för cirka 35 miljoner kronor i början av förra säsongen.

IFK Göteborg redovisar därmed bara en vinst på 1,3 miljoner.

– 2018 visar tydligt hur viktigt det är med en ekonomi i balans. Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem. Därför har vi lagt en budget med ett sådant fokus inför 2019, säger Mats Engström, ordförande i IFK Göteborg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.