Ingen katastrof att åka ur

FOTBOLL

Sämsta positionen för Halmstad på tio år - och inga mer pengar för Ljungberg

1 av 3 | Foto: MÄSTARE 2000 Fredrik "Fidde" Andersson får lyfta Von Rosens pokal.

HALMSTAD

Inte på tio år har Halmstad BK legat så illa till i allsvenskan.

Men klubben, som ibland kallats för landets sundaste, är inte beredd att försöka köpa sig ur krisen.

- Vi ska klara det här. Men om vi skulle åka ur är det ingen katastrof, säger ordföranden Bengt Sjöholm.

Örjans vall i går kväll: hela 10 433 åskådare har hittat till den idylliska fotbollsarenan.

Det är flera busslaster med supportrar till Landskrona Bois och det är ett par tusen extra Tylösandsemestrande turister som lockas av allsvenskan.

Med en trepoängare skulle Halmstad BK ta ett jättekliv från sistaplatsen i tabellen till nionde plats.

Det blir 1-1 mot Bois, och ännu en oavgjord match.

Den sjätte i årets allsvenska för Halmstad.

Nye tränaren Jonas Thern suckar.

- Oavgjorda matcher är det sista vi behöver just nu. Men det syns att våra killar saknar självförtroende i avslutningsmomenten. Just nu efter matchen grämer jag mig över att vi inte vann, men i morgon är jag kanske nöjd över att det blev en poäng, säger Thern.

Det borde han vara, för det var Landskrona som låg närmast segern.

Ändå verkar det som om HBK är på rätt väg.

Svenska mästarna från 1997 och 2000 har visserligen förlorat med uddamålet mot både Malmö FF (1-2) och IFK Göteborg (0-1) på bortaplan, men 1-1 mot ännu ett topplag, Landskrona, visar att HBK är bättre än tabellpositionen.

Men en delad sistaplats (Halmstad har bättre målskillnad än Hammarby och Norrköping) var knappast vad klubbledningen hoppats på förra hösten när de lyckades värva förre storspelaren Jonas Thern som tränare efter sex år med Tom Prahl.

Men vid den tidpunkten fanns fortfarande blivande skytteligavinnaren Stefan Selakovic kvar i klubben.

Någon månad innan hade mittbacken Michael Svensson, numera Southampton, blivit proffs i franska Troyes. Och HBK-profilerna, anfallaren Henrik Bertilsson och ytterbacken Fredrik Andersson, valde båda att varva ner.

Lägg till dugliga allsvenska spelare i Fredrik Gustafsson (Molde) och Stefan Vennberg (Gais) som också försvann och allt fler insåg att Halmstad riskerade att få det tungt - utan många eller åtminstone ett par etablerade nyförvärv.

Det stannade vid två med, nåja...allsvenska meriter: underbarnet Sharbel Touma som aldrig lyckats riktigt i Djurgården eller AIK och Mattias Thylander, som inte fått något lyft av att byta Malmö FF mot AIK.

Det var aldrig aktuellt för Halmstad BK att använda fler av det 15-tal miljoner klubben hade i egna kassan förra hösten för att skaffa fler dyra nyförvärv.

Istället fick Jonas Thern med sig unga talangerna Magnus Andersson och Patrik Ingelsten från IFK Värnamo.

- HBK:s linje är att hitta unga spelare, som inte kostar en förmögenhet och göra dem till bra allsvenska spelare. Så har det alltid varit, säger Bengt Sjöholm.

- Om vi skulle satsa en större andel av vårt eget kapital på nyförvärv skulle vi till slut inte få råd att betala ut lönerna. Där vill vi verkligen inte hamna.

Även om det i slutändan skulle innebära att ni åker ur ?

- I så fall är det en följd av vår policy att satsa småskaligt. Då är det ingen katastrof att åka ur.

- Men jag är övertygad om att vi kommer klara det här, säger Sjöblom.

I ett par matcher har Jonas Thern prövat med en 4-5-1-uppställning med godkänt resultat. I går låste sig spelsystemet rejält.

Det var först när Thern ändrade till 4-4-2 till andra halvlek som HBK började producera chanser.

Kreative Mikael Nilsson lämnade sin ytterbackplats, tog ett steg framåt och bytte position med Mattias Thylander och när Sharbel Touma gjorde sin bästa match i HBK-tröjan.

Men laget saknar en anfallare av bollmottagartyp.

Therns mångåriga spel på internationell toppnivå ska hjälpa till.

- Roger Ljung och jag har spelat ihop och Vincenzo Morabito var min agent i många år. De har sådana kontakter att de kan hjälpa oss att hitta den toppforward vi söker.

- Många av de europeiska ligorna har precis kört igång med försäsongträningen och vänskapsmatcher. Om ett par veckor kommer det finnas spelare tillgängliga som inte tar plats i sina proffsklubbar eller som vill flytta av andra anledningar, säger Thern.

Så innan transferfönstret stängs i allsvenskan 31 augusti ska HBK ändå ha lättat ytterligare på plånboken och klubben skaffat sig en ny anfallare.

En målskytt som kan se till att laget spelar lite färre oavgjorda matcher.

Uppskattningsvis mellan två och fyra miljoner kronor har klubben redan lagt på att värva hem Magnus Svensson från Bröndby, en av spelarna som försvann från guldlaget från 1997.

En annan var Fredrik Ljungberg som försvann till Arsenal året efter. Halmstad fick in 40 miljoner kronor då.

Om Arsenalstjärnan eventuellt skulle säljas vidare för flera 100 miljoner kronor borde ju dessutom HBK tjäna storkovan (att lägga på nyförvärv) tack vare en vidareförsäljningsklausul, eller...?

- Tyvärr inte. Då var det väl ingen som trodde på att Fredrik skulle bli en sådan stjärna och det var inte så vanligt med sådan a klausuler. Nu i efterhand är det lätt att säga att vi borde gått ner i pris och istället varit garanterade procent vid en vidareförsäljning, säger Sjöholm.

Från toppen till botten på tre år

Har fyra SM-guld på 88 år

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM