Från sir Sven till en känguru

FOTBOLL

Hösten 2001: Älskad efter 5-1 mot Tyskland. Vintern 2003: Hånad

1 av 10 | Foto: PUSS PÅ SVENNIS Engelska tjejgruppen Atomic Kitten visar sin uppskattning för Sven-Göran Eriksson.

Det blåser på toppen.

Sven-Göran Eriksson vet.

Under sina drygt två år som förbundskapten för det engelska landslaget har han hyllats och hånats.

Kallats "Kung Sven" för att nästa dag idiotförklaras.

Sportbladet har tittat närmare på vågtopparna och - djupdykningarna.

Det är tyst i det engelska omklädningsrummet under väldiga Olympiastadion i München.

England har precis genomfört en historisk match där man besegrat Tyskland med 5-1 och man kunde tänka sig att spelarna skulle fira vilt, sjunga, korka upp champagnen.

I stället är det lugnt.

Dörren till omklädningsrummet öppnas och in kliver Sven-Göran Eriksson.

Han utbrister:

- Jag vet inte vad jag ska säga...

Gruvlig revansch

Svennis och det engelska landslaget har presterat en triumf som etsat sig fast i de engelska fansens minnen för all framtid.

Segern är av dubbel betydelse.

England har plötsligt chansen att på egen hand spela till sig en direktkvalificering till VM-slutspelet i Japan och Sydkorea sommaren 2002.

Dessutom är det en gruvlig revansch för VM-kvalförlusten ett knappt år tidigare då ärkerivalen Tyskland vann med 1-0.

Fyra dagar senare slår England tillbaka Albanien med 2-0 och sedan sätter Svennis och kompani pricken över i:et när man i sista kvalmatchen spelar 2-2 mot Grekland.

David Beckhams makalösa frispark skjuter England till Japan/Sydkorea, ett scenario som verkade omöjligt efter att laget inlett VM-kvalet med bara en poäng på de två första matcherna.

Då med Kevin Keegan som förbundskapten.

VM-biljetten får England att bryta ut i en nationell yra.

Äntligen ska landets fotbollsstolthet få upprättelse, äntligen ska laget med lagkapten David Beckham visa vilket landslag i världen som är bäst.

Det pratas faktiskt om VM-guld i Asien.

Och högst upp på piedestalen hissas Sven-Göran Eriksson.

När han tillträdde var protesterna många mot att en utlänning skulle ta över det engelska landslaget.

Vilken kompetens hade han som inte redan fanns innanför landets gränser.

I takt med de historiska triumferna försvann kritikerna en efter en, och till slut förvandlades presskåren till en enda stor hyllningskör.

De engelska tabloidtidningarna tävlade i att hitta på fyndiga superlativer.

"Svensation", "Svengland" och "Sventastic" vara bara några ordlekar på löpsedlarna som skrek ut den brittiska kärleken till Sven-Göran från Torsby.

På pubarna runt om i England skålade man för Sverige.

- Sven har givit engelsmännen tillbaka passionen för fotboll. Stoltheten är tillbaka. Förut trodde vi att vi skulle vinna bara för att vi är engelsmännen, men nu har vi fått lära oss att det är viktigt med ödmjukhet, sa några fans när Sportbladet bevakade firandet efter 2-2 mot Grekland.

- Sven är superb. Han är Gud. Jag älskar honom! Han tänker, han förstår fotboll. Det är ironiskt att det skulle behövas en utlänning för att lyfta och föryngra landslaget. Sven satsar på nya lovande spelare och ger dem förtroende som för dem att växa, löd andra omdömen.

De tunga fotbollskrönikörerna var inte sena att haka på.

Sunday Independent: "Eriksson är välsignad med den kvalitet som Napoleon krävde av sina generaler. Han har tur, naturlig tur."

Sunday Telegraph: "Det verkar förutbestämt att Eriksson ska bli för England vad Eric Cantona var för Manchester United: den store katalysatorn, brudgummen från himlen."

The Observer: "Eriksson har givit syre åt en kropp som var i koma. Han har givit oss frisk luft, han har givit oss tro, han har givit hopp åt nationen."

Sunday Mirror: "Kritikerna säger att Sven har haft tur, att han varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Glöm det. Det är precis tvärtom. England hade tur som hittade en så världsvan, intelligent och meriterad coach."

Men det ska sägas att det även fanns de som var mer restriktiva i sina omdömen.

Sunday People skrev: "Låt detta bli en varning. Nio månaders hårt arbete och hängivelse var mycket nära att förstöras av 90 minuters arrogans. Låt oss hoppas att Sven-Göran Eriksson lärde sig något av matchen mot Grekland. England spelade så uselt, så slött, att Eriksson måste skylla en del på sin egen laguttagning."

Blandade resultat

En undersökning visade att Svennis under första veckan av september 2001, matcherna mot Tyskland och Albanien, fick 68 procent av topprubrikerna i de sex ledande tidningarna i England.

- Engelsmän älskar att slå tyskar och den som hjälper till är en hjälte. Mediatäckningen av Sven och fotbollslandslaget är nästan lika stor som terroristattacken mot New York, sa Edward Bird, chefsanalytiker på Romeike Media Intelligence.

Träningsmatcherna inför VM gav blandade resultat.

1-2 mot Italien var en besvikelse, men 4-0 mot Paraguay en månad senare gjorde att fansen snabbt glömde.

Förhoppningarna om ett framgångsrikt VM-slutspel växte för varje dag som gick närmare premiären mot Sverige i Saitama den 2 juni förra året.

Reaktionerna efter 1-1 var blandade.

"Var det allt? Var det det här som vi varit så exalterade över de senaste åtta månaderna? Alla förväntningar, vi skulle veta bättre" skrev Shaun Custius i The Sun.

"De var förfärliga mot Sverige. Deras taktik var så naiv att den bara framkallade darrningar av missnöje i ett stadion som ska stå emot jordbävningar" menade Matt Lawton på Daily Mail.

Avancemang från "dödens grupp", seger i åttondelsfinalen mot Danmark, 3-0, innan det blev respass mot blivande världsmästarna Brasilien var ett resultat som stärkte Svennis position.

Annan situation

Nu är situationen en annan.

Höstens EM-kval gav 2-1 borta mot Slovakien, men bara 2-2 hemma mot Makedonien. Och efter onsdagens 1-3-fiasko mot Australien har Svennis popularitet naggats i kanten ordentligt.

En av huvudfrågarna är huruvida han gjorde rätt som bara lät de största stjärnorna spela en halvlek, ett önskemål från deras respektive klubblag.

"Man kan fråga sig vad som är poängen med att spela de här träningsmatcherna om inte förbundskaptenen står upp för sin rätt att använda de spelare han vill, även om det innebär en konfrontation med storklubbarna" skrev Rob Shepherd på The Express.

En av Englands främsta fotbollskrönikörer, Martin Lipton på The Mirror, målar upp en mörk bild: "Fyra landskamper den här säsongen som bara avslöjat brister i Svens taktiska approach. Vad som är än mer bekymmersamt är de signaler som antyder att han upphört att inspirera spelarna."

Bara segrar räknas

Flera tidningar antyder också att Svennis skulle vara rädd att stöta sig med storklubbarna för att han så småningom vill återvända till livet som klubbtränare. Men än så länge sitter han kvar på sin post.

Hans närmaste framtid bestäms i EM-kvalet senare i vår.

Liechtenstein på bortaplan den 29 mars, och sedan Turkiet hemma fyra dagar senare.

Det krävs två segrar.

Annars kan Svennis det roliga snart var över för Sven-Göran Eriksson.

Christoffer Bjäreborn