”Förlusten publikens fel”

Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2010-09-23

AIK-tränaren skyller på fansen

Råsunda förstörde för AIK.

Det säger tränaren Alex Miller, som tycker att de egna fansen sänkte hans lag.

– Publiken var ängslig och det spred sig till spelarna, säger han.

Följ ämnen

AIK jagade dåraktigt en kvittering.

Daniel Mendes hade efter pausvilan smugit sig fri i bortre delen av straffområdet och slängnickat in 0–1 till Kalmar, så hemmalaget var tvungna att pressa framåt. Det gick inte alls.

AIK skapade närapå ingenting sista halvtimmen och tränaren Alex Miller hade klart för sig ett av skälen:

Publiken hade inte lyft spelarna till stordåd, utan hetsat dem till att ta dumma beslut.

– Vi började till slut gå framåt utan att ha lägen. Kalmar började då kontra, skapade en eller två chanser, säger Miller och fortsätter:

– Vi blev för hektiska i vårt spel, det gjorde det enkelt för dem att försvara sig.

”Måste visa karaktär”

Inför matchen stod Alex Miller framför spelarna och mässade om vikten av att stänga ute allt som sker utanför planen. I bästa fall ska man knappt höra åskådarna, anser han.

– Du måste visa stark karaktär. Du måste veta vad du ska göra som fotbollsspelare, oavsett vad som händer i periferin. Spelare ska vara totalt fokuserade så att det som händer där inte ska påverka dem. Det är här matchen spelas, det är här du ska använda din expertis, din kunskap och ditt taktiska kunnande, säger han.

Med tio minuter kvar tog Miller sitt mest drastiska beslut: han bytte ut målsprutan Mohamed Bangura mot Adomir Catovic, som varken gjort mål eller assist i allsvenskan. Bytet förvånade Bangura.

– Ja, faktiskt. För jag tänker att jag fortfarande hade skäl att spela. Jag kan göra vad som helst i vissa lägen så det kom som en överraskning, men det var okej, säger han.

”Gled ur matchen”

Men Miller står på sig om beslutet. Bangura var inte het nog för att förtjäna fortsatt förtroende, trots att laget desperat högg för ett mål.

– Jag tycker inte att han var nära att göra mål efter första halvlek. Det gick inte för honom, så vi var tvungna att ändra någonting.

Tycker du nu att det var ett bra byte?

– Vid det läget: ja. Jag tycker inte att Bangura var inblandad i spelet. Han gled ur matchen och kom aldrig förbi backlinjen. Ibland höll han i bollen och saktade ner spelet, så vi behövde ha in en annan person.

De 3 senaste AIK–klippen