Duellerna som avgör finalen

FOTBOLL

Får van Bommel grepp om Xavi?

Ska vi säga odjuret mot skönheten? Xavi är dirigent och basist i det spanska klappklapp-maskineriet, hans gamle lagkompis van Bommel är trummis i Hollands tvåvägsspel. Senast de möttes i tävlingsmatcher, i Champions League-kvarten i fjol, var Xavi fullkomligt självlysande när Barcelona trummade in fyra mål på en halvlek. van Bommel har inte de snabba fötterna, han springer i snitt fem meter när Xavi springer sex – men han måste se till att Hollands defensiva mittförsvarsfyra blir precis lika kompakt och svårgenomtränglig som den som Tyskland ställde upp mot Spanien i semi. Annars kan Holland lämna walk over.

Kan Capdevila stoppa Robben?

I ett lag som byggts på superstjärnor från Barcelona och Madrid går en enkel knegare från Villarreal till jobbet och gör sitt. Capdevila är funktionell, tydlig, och hälften så expressiv som Ramos på andra kanten. I finalen ställs han mot Hollands snabbaste fötter, med jobbet att sänka farten. I semifinalen hade Robben Boulahrouz bakom sig och hämmades av att han aldrig fick några uppspel därifrån – nu är van der Wiel tillbaka, så Capdevila kommer att få jobba. Holland kommer att vilja få ut bollen till Robben så snabbt som möjligt, för Spanien handlar det mest om att tillräckligt snabbt ge Capdevila understöd de gånger de lyckas.

Hänger Hollands mittlås med Villa?

Spanien gick in i en åttondelsfinal mot ett Portugal som hade hållit nollan i 20 av sina 25 senaste matcher. De hade Carvalho och Alves i storform, extraskyddade av en patrullerande Pepe. De hängde på repen länge, men klarade trots allt en timme innan Villa fick in bollen. Spanien gjorde ett och vann matchen, men borde väl gjort tre eller fyra. Så gick det alltså för världens kanske bästa mittförsvar. Ska det gå bättre för Holland måste Heitinga och Mathijsen upp på en nivå de aldrig tidigare spelat på.

Hittar Sneijder den röda zonen?

Det var Ottmar Hitzfeld som införde snacket om den ”röda zonen” i turneringen, efter att Schweiz trängt undan Spanien från ytan mellan den egna backlinjen och det egna mittfältet. Den här gången finns det fog även för spanjorerna att fundera på den där zonen, eftersom det är därifrån övereffektiva smurfdirigenten Wesley Sneijder kan skada dem. Genom hela turneringen har Del Bosque hållit fast vid den så kallade dubbelpivoten – de två defensiva mittfältarna – trots att de flesta spanjorer tyckt att det varit överdrivit försiktigt. Men får nu Busquets och Alonso tag på Sneijder har Del Bosque haft rätt, då har vägen hit varit en befogad övning.

Sammanställning: Simon Bank och Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM