Fotbolls-VM

Iniesta avgjorde – och hyllade rivalen

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Espanyols lagkapten avled efter hjärtattack

Det dröjde 116 minuter – sedan exploderade Soccer City Stadium och hela Spanien.

Fyra minuter från straffsparksläggningen frispelades Andres Iniesta och dundrade in segermålet på halvvolley i det bortre hörnet.

Iniesta slet av sig tröjan när han firade guldmålet och på linnet under hade han skrivit: ”Dani Jarque, siempre con nosotros”.

En hyllning till ärkerivalen Espanyols avlidne lagkapten.

”Dani Jarque, du är alltid med oss”, betyder frasen. Espanyols lagkapten avled, 26 år gammal, av en hjärtattack på ett hotellrum i augusti förra året. Han och Andrés Iniesta var bra kompisar trots rivaliteten mellan de två Barcelonaklubbarna.

– Jag finner inga ord. Ett VM-guld är det största man kan uppleva, säger Iniesta direkt efter slutsignalen.

Slet av sig tröjan

Men det var inte bara Iniesta som hade kunnat bli hjälte i världens största fotbollsmatch. Arjen Robben var fri, David Villa fick öppet mål och Sergio Ramos bjöds på ett öppet nickläge precis framför mål. Men avgörandet i VM-finalen skulle dröja.

116 minuter närmare bestämt och bara fyra minuter innan allt skulle komma att avgöras på straffar. Då blev den lille spanjoren från FC Barcelona hela Spaniens hjälte och för evigt en del av fotbollshistorien. Cesc Fabregas snappade upp en retur efter en misslyckad passning och slog bollen mot 26-åringen i den bortre delen av straffområdet.

Iniesta tog emot och drog till på halvvolley intill Marteen Stekelenburgs bortre stolpe. Publikvrålet visst inga gränser när spanjorerna löpte ifatt 26-åringen som slet av sig tröjan och hyllade sin gamle vän.

Även Puerta hyllad

Även Sergio Ramos hyllade en avliden fotbollsspelare. Under guldfirandet visade han upp en tröja med orden: ”Antonio Puerta, siemre con nosotros”. Puerta spelade i Sevilla och i det spanska landslaget. Han var med och mötte Sverige på Råsunda för några år sedan men kollapsade på planen i augusti 2007 och dog av en hjärtinfarkt endast 22 år gammal.

En gest som öppnar för eftertanke i euforins ögonblick. Målvakten Iker Casillas kunde inte hålla glädjetårarna tillbaka utan grät de sista minuterna av förlängningen innan Webb blåste av matchen.

– Det var en jättetuff match men vi har fantastiska spelare. Vi förtjänade att vinna även fast de lätt hade kunnat göra ett mål. Jag måste tacka alla magnifika spelare både på planen och bänken, säger Spaniens förbundskapten Vincente del Bosque.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM