”De dödade min styvmor med voodoo”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-08

Bangura berättar om flytten till Sverige, sin nya roll i AIK och sorgen efter sin styvmor: ”Det gör mig ledsen”

Han dansar i omklädningsrummet, dansar efter målen och går sedan hem och glor på musikaler.

Men bredvid fotbollen tyngs AIK:s nye anfallare Mohamed Bangura, 21, ner av en sorg.

– De använde voodoo för att döda min styvmor, säger han.

Mohamed Bangura.

AIK:arna hade lärt mig tre saker om Mohamed Bangura:

Han gillar att fotografera sig själv, han är olik tidigare afrikaner i klubben och när han skrattar låter det som Eddie Murphy.

Jag valde mellan de tre öppningsämnena när jag gick in i hans glest inredda vardagsrum, kände solen genom persiennerna och såg Sierra Leonetavlan strax över tv:n som var inplastad men ändå användes.

Du... du beskrevs av en i AIK som "oafrikansk". Vad tror du menas med det?

– Kanske att min attityd är annorlunda. Där jag växte upp hade vi inte så mycket afrikansk tro, så jag säger ofta "fuck it". De äldre männen i byn sa till exempel "se den här väskan, den kan flyga" och alla bara "wah!" och sprang därifrån. Jag var mer "fuck it, väskor flyger inte".

Vad menar du?

– Många därhemma är rädda för voodoo, men jag tror inte så mycket på det. Okej, jag tror att de kan döda människor med voodoo, men inte mig. För såhär är det: om jag har skadat dig kan du voodooa mig så att jag dör. Men om jag får dåligt samvete och ber om ursäkt kan du visserligen voodooa mig, men då skulle jag inte dö av det. Om du skulle vilja voodooa mig i kväll – nej, det skulle inte gå.

Så om du skadar mig och drar därifrån kan jag utöva voodoo på dig?

– Ja. Därför är det viktigt att be om ursäkt och höra så att alla mår bra. Om jag skiter i det och säger fuck you kan det gå illa.

Är du religiös?

– Ja, jag är muslim.

Krockar inte det med voodoon?

– Nej. Voodoon är ingen religion, det är personer som kommer från en annan värld. De har ett speciellt öga de kan se med.

Det här är saker som jag aldrig har hört om förut. Allra minst från en allsvensk fotbollsspelare. Har du upplevt voodoo?

– Ja, många grejer, men jag vill lämna det. När jag förlorade min styvmor sa de att det var voodoo. De kallar det för en witchgun, men du kan bara se den om du har det speciella ögat. Så de använde witchgun för att döda min styvmor. Det gör mig ledsen.

Fick träna med Gais

Banguras Sverigehistoria började 2007, före styvmoderns död. Han var en dansande virvelvind i FC Kallons anfall och upptäcktes till sist av Gais. Trots att han led av sviterna efter en knäoperation fick han 2008 komma till Göteborg och rehaba. Han bjöds in till barnakalas hos lagkamraten Sheriff Suma och mötte där jämnåriga Tata. Oj, så snygg hon var.

Proffsdrömmarna bromsade upp när tränaren Magnus Pehrsson lämnade Gais och Bangura åkte hem. Han spelade vidare för sitt Kallon, men fick en dag ett märkligt +46-samtal på mobilen. En "Jona-terr" hade sett Banguras två mål mot Parma och ville nu erbjuda kontrakt i svenska tredjeligan. Anfallaren mindes den krullhåriga mannen som han tidigare hälsat på bredvid planen och sa att han var intresserad. Då visste han inte att han ett halvår senare skulle kalla Värnamotränaren Jonas Thern för sin andra pappa.

Fem timmar efter landslagsdebuten mot Senegal i januari steg Mohamed på planet till Sverige. Han sov med Tata i Vällingbylägenheten och tog på morgonen tåget söderut.

– Allt jag tänkte på tåget var "det är så jävla långt att åka". Jag satt där jättelänge. Jag sov. Vaknade. Sov. Kunde inte sova. Hela tiden kollade jag efter "Värnamo" på skylten, men det kom aldrig. Jag bytte efter en evighet i Alvesta och kom fram.

”Gör sju-åtta mål i höst”

Resten är välkänt. Tolv mål på tretton matcher i division ett. Örebro ville ha dig, men tvekade när du hade ont i armen och sedan hamnade du i AIK. Hur stort har steget varit från livet i Sierra Leone?

– Inte så stort, för jag är alltid inomhus. I Afrika jag kom hem från träningen, satte på tv:n, spelade playstation, såg en musikal eller sov. När mina vänner gick till stranden badade jag inte med dem. Jag badar bara i pooler, för jag är en dålig simmare. Det är samma här, jag spelar Fifa, alfapet på datorn eller ser på "So you think you can dance". Varför ska man ta en promenad?

Spelmässigt då? Tränaren Alex Miller har bett dig att gå mer i djupled, det använde du tydligt mot Rosenborg.

– Jag lär mig mer. En del tycker att det har gått bra hittills, men jag är inte glad. Gör jag ett mål och inget mer på hela matchen är jag glad. Gör jag en assist är jag... lite glad. Men gör jag inte mål är jag inte glad.

Vad betyder dansen för dig?

– När jag gör mål dansar jag. I Värnamo lärde de sig dansen, så när jag gjorde mål tog de första stegen innan jag hann börja. Alla blev så glada när de fick dansa, så de ville att jag skulle göra mål hela tiden. "Gör mål, gör mål!" ropade de. Jag önskar att alla i AIK ska hoppas att just jag gör mål, för att det då blir dans.

Hur många mål gör du i höst?

– Det vill jag inte gissa. Men det blir nog sju eller åtta.

Följ ämnen i artikeln