”De kan gå upp i en oktagonring”

avPatrik Brenning

Zlatan: ”Henke” har mig bakom sig

1 av 2

Henrik Larsson anmäls själv efter tumultet som följde Helsingborgs degradering från allsvenskan.

Nu ställer sig Zlatan Ibrahimovic bakom sin gamle anfallspartner.

– Han behöver inte oroa sig, säger Zlatan.

Henrik Larsson och sonen Jordan attackerades av uppretade personer från läktarplats efter att Helsingborgs IF förlorat kvalmatchen mot Halmstads BK och åkt ur allsvenskan. Som Sportbladet avslöjat har nu ”Henke” själv anmälts efter tumultet.

”Har snackat med honom”

På Fotbollsgalan, efter att ha fått sin elfte guldboll, gav Zlatan Ibrahimovic sin syn på det inträffade.

– Jag såg lite av det och har snackat med honom. Första frågan jag har är ”var är säkerheten?”. Det ska inte få hända, framförallt inte i Sverige som är ett litet land förutom när det gäller fotbollen som är extrem här. Men det ska inte få hända på den nivån. Det är min första fråga, varför utsätta människor? Aktiva på planen som gör sitt jobb ska inte behöva gå igenom det. De människor som var på planen och höll på ska inte ens vara på en arena. Det kan göra upp en oktagonring. Inga problem, säger Zlatan.

Vad sa du till ”Henke”?

– Vi pratade mer generellt om läget. Jag pushar honom och han pushar mig. Det finns inte mycket att säga. Han har jobbat hårt under säsongen och åker ner, det finns ingen glädje i det. Han vill ju vinna som alla andra på den nivån och det var inte hans avsikt att åka ner. Men jag känner ”Henke”. Han har gott om självförtroende och ger aldrig upp. Han kommer köra på tills han lyckas och han har mig bakom sig så han behöver inte oroa sig.

”Bara kungaslottet som saknas”

Om sin egen eventuella framtid i allsvenskan säger Zlatan:

– Jag tror inte jag kommer spela i allsvenskan igen. Jag är som Napoleon. Jag har erövrat Europa. England tog sig ut ur Europa så jag var tvungen att åka över dit. Efter det blir det antingen österut, söderut eller västerut. Men vi åker över Atlanten och tar över den kontinenten också. Sverige tog jag över för längesen. Det finns inget att göra i Sverige. Då ska jag vara Marco Polo.

Men en sak hittade faktiskt 35-åringen som saknas i Sverige.

– Det är bara kungaslottet som saknas. Men det kommer nästa år.