MFF efter guldet: ”Vi ska till CL”

FOTBOLL

Bättre förutsättningar än någonsin att nå gruppspelet

FALKENBERG. Erfarenheten, kassakistan, formatet och rankingspoängen.

Malmö FF har på förhand aldrig haft ett bättre läge att ta sig in i Champions League.

– Vi har skapat oss bättre förutsättningar än vi haft tidigare, säger vd:n Niclas Carlnén.

Foto: Carlnén.

Tredje guldet på fyra år är säkrat.

Nästa år ska Malmö FF ta sig in i Champions League för tredje gången på lika många år.

Det var spelarna helt på det klara med direkt efter att guldet säkrats i Falkenberg.

– Det är det viktigaste. Det är dit vi ska nu: vi ska till CL. Har man varit där förut vill man dit igen, säger mittbacken Franz Brorsson.

– Det är därför vi vinner guldet. För att kvala till Champions League. Vi ska inte vara nöjda med att bara vunnit SM-guld. Det finns en anledning till att man vinner SM-guld och det är för att gå ut i Europa. Det är därför man vinner guld, säger Behrang Safari, som nu tagit sitt åttonde ligaguld på sju år och spelat i Champions League under flera år med Basel.

Blir snart svårare att nå CL

Markus Rosenberg:

– Vi behövde det här året tillsammans. Att få erfarenhet. Nu är vi mogna för Europa igen nästa år. Vi har gjort det förr och ska försöka klara det igen.

Både som klubb och i truppen finns det sedan avancemangen 2014 och 2015 stor erfarenhet av hur man tar sig in i Champions League

Man går också in med en kassakista som är mer välfylld än någon svensk klubb någonsin haft – närmare en halv miljard kronor.

Nästa säsong är också den sista med det nuvarande Champions League-formatet. Därefter blir det mycket svårare för lag från de mindre ligorna att nå gruppspelet.

Dessutom har MFF betydligt fler rankningspoäng än när man tog sig in i Champions League 2014 och 2015, vilket kan bli viktigt i seedningen.

– Vi har skapat oss bättre förutsättningar än vi haft tidigare. Förutsättningarna kommer inte vara bättre än vad de är till sommaren. Men marginalerna är jättesmå, vilket vi såg när vi klarade det, säger vd:n Niclas Carlnén.

– Målet är gruppspel, antingen i Champions League eller Europa League.

”Chansköper aldrig”

Vad innebär det att ni sitter på en tjockare plånbok än tidigare?

– Det innebär att vi inte behöver sälja spelare för att köpa spelare. Vi vet värdet i truppen som vi har och kan ta det i den takt som vi själva vill. Som i år där vi tog in spelare innan vi sålde spelare. Vi kan använda exakt samma princip.

Ni har också råd att chansköpa spelare?

– Vi chansköper aldrig.

Kommer ni att ha en starkare trupp i sommar än vad ni har nu, tror du?

– En friskare i alla fall (skratt). Nej, men det är också viktigt att de unga spelare, de som levererade här i dag, får speltid och utvecklas. Vi ska inte bara ta in färdiga spelare utan det kan vara de som var med i dag som ska bidra i morgon. Vår ambition på sikt är att ha fler egna spelare i startelvan, säger Carlnén.

ARTIKELN HANDLAR OM