LISTA: Vi betygsätter landslagströjorna

Publicerad 2016-06-10

Snyggaste och fulaste matchtröjorna i EM

Sportbladets modeexpert Nina Campeoni sätter betyg på årets EM-tröjor. Det finns en hel 5-plusare, men även några rejäla bottennapp.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Albanien

Det är mycket fokus på kragen för Albanien. Mycket för att tröjan i sig självt är ganska lam men också för att man på baksidan har sytt in orden ”Albanien ger mig ära” som någon slags peppande vinnarboost, dessutom bär man den så kallade ”Korea­kragen” som kommer sig av att SydKorea bar den här exakta kragen först under VM 2014. Onödigt fakta, ja. Men det beror på att det inte finns så mycket annat att säga om den här tröjan.

Frankrike

En väldigt subtil och elegant tröja samtidigt som den är oerhört teknisk både i material och design. Grym kombo att matcha ljusblått med marinblått, älskar de små detaljerna som den ribbade kanten ute i ärmslutet. Gillar också valet av färg på strumpan, dels får man på så sätt ihop landets färger på ett snyggt sätt men det mig också en möjlighet att se spelarna som Rödstrumpor och för det älskar jag dem.

Rumänien

Även fast gult är en trendfärg i år så kommer just den här tonen aldrig bli en riktig smash-hit på en fotbollströja. Rumänien blir helgula i år, tröja, shorts och strumpor i samma ton och ni förstår ju ­det blir too much. Fint är dock att man sytt in flaggans färg i kragen, en subtil liten gest. I bortakitet har man vänt på det och gjort ett helrött kit. Man skulle kanske stannat där.

Schweiz

Här blire tajt! Tajt är snyggt, till en viss gräns (de som minns handbolls­vm 1993 vet varför). Förutom kroppsnära så har ju land med bara två färger en viss fördel, det blir lite lugnare känsla i plaggen. Inte så mycket att överjobba med så att säga. Det här är en enkel tröja utan irritationsmoment. Men heller inte särskilt intressant.

England

England har exakt samma design som Frankrike, inget fel i det, men det är lite tråkigt när de stora sportmärkerna gör likadana tröjor och bara byter ut lite färg här och var. Kul dock att man hedrar Englands traditionellt vita färg, däremot är jag inte lika förtjust till den ljusblå tonen, den gör att hela tröjan andas Manchester City!? Knäppt. Mvh en United­-älskare.

Ryssland

Jag var tvungen att kisa för att se att detta inte var Spaniens nya utan Rysslands. Den djupa röda tonen och guldet ­ allt skvallrade om de regerande mästarna. Men, icke. De klassiska tre ränderna har flyttat från armarna till sidorna och Ryssland har dessutom printat in sin fotbollssköld med den tvåhövdade örnen lite överallt i tröjan, på bortatröjan som en stor jäkla blaffa. För mina tankar till strid. Inte så trevligt.

Slovakien

Exakt samma design som Schweiz och ni vet ju vad jag tycker om det. En väldigt ren design, det vita och det blå spelar väl med varandra även om ens tankar går mer till sjukvårdspersonal än vinnande fotbollshjältar. Skulle Slovakien vinna det här nu så får jag väl lova att äta upp deras matchställ. Deal.

Wales

Kul med Wales ändå! Det är ju lite extra roligt med nya lag och inte bara dessa stora länder med massor av pengar i fotbollen. Är det kanske därför som Wales har fått låna sitt matchställ från Liverpool? Det var ju ändå snällt av dem att skänka sina gamla tröjor så Wales skulle få råd att åka med till EM. Var ju bara att sy om loggan lite grand, ingen som märker något. Gulligt.

Tyskland

Det mest tjusiga med den här tröjan syns inte för blotta ögat. På bröstet har man nämligen sytt in en graf som visar Tysklands ranking på världs ­och eurorankingen genom historien och på ärmarna har man dessutom sytt in datumen då Tyskland vunnit EM och VM genom alla år. No pressure för dagens spelare där inte. Färg och form i övrigt inget att kommentera på. En klassisk tröja.

Polen

Här är ett lag som åtminstone försökt att göra något annorlunda mot de andra Nike-tröjorna. På nedre delen av tröjan har man fått in ett diagonalt mönster som förvisso är yttepytte­annorlunda gentemot de andra, men ändå, high five på den! Gillar att man låtit det vita dominera, det blir en snygg profil!

Ukraina

Som vanligt måste man blinka till lite för att vara på det klara om det är Sverige eller Ukraina vi ser, alltid lik förvirrande. Och då är jag ändå svensk liksom. Jag kan ju inte med gott samvete säga något annat än att gult och blått är HOT STUFF och gratulera Ukraina till en fin tröja. Gillar, också ärligt, knäppningen i kragen. Oväntad och den är de helt ensamma om. Mönstret framtill är också något helt annat, något osäker om jag gillar det eller inte. Men jag röstar för! Det här skulle kunna vara Ukrainas finaste tröja någonsin faktiskt.

Nordirland

Ännu ett ”nytt” land. Tjiho! Den här designen känns väldigt traditionell och passande. Gillar att både den gröna och den blå färgen får vara riktigt djup, murrig och mastig. På något sätt så man ser på NordIrland och dess landskap. Gillar det! Hade föredragit gröna shorts istället för vita till.

Kroatien

Kanske den tröja som delar mänskligheten mest. För eller emot. De som är för säger oftast ”ja men det är väl lite kul med ett lag som sticker ut, som gör det annorlunda”. Ja visst, det är ett väldigt bra argument. Men jag sällar mig nog ändå till de som är emot och som säger ”Aj, nej, vad händer, ta bort, det svider i ögonen, gaaaaah!”.

Tjeckien

Återigen en design som kräver rejäla bröstmuskler och en och annan ruta på magen, för här blir det tajt. Helrött i två olika nyanser. Både snyggt och trendriktigt att laborera inom samma färgfamilj. En tjusig och rejäl tröja helt enkelt.

Spanien

Får man låna Rysslands?...hade jag tänkt om jag vore spansk. Man har släppt den lite djupare röda till förmån för den mer flaggliknande illröda. Tyvärr blir det inte lika snyggt, borta är den mjuka känslan och istället kommer en känsla av 90tal flygande. Å andra sidan är 90-tal hett på modescenen just nu, så kanske inte är helt fel ändå?

Turkiet

Peter Parker? Är det du? Får en lätt Spider­man­vibb av det här. Man har tagit inspiration av den turkiska arkitekturen och bildat det här nätliknande mönstret med en gradvis färgförskjutning från svart längst ner till rött. ÄLSKAR att man tänkt till och verkligen hedrar sitt land. Känns som det mest genomtänkta stället i hela EM. Riktigt jäkla snyggt!

Belgien

Den här tröjan känns lite old school på något sätt. Den blockartade designen är något retro, tänk 70tal, vilket är en komplimang. Vem älskar inte 70tals­stilen? Belgiens färger borde på förhand vara lite svåra att få till men man får fram det svarta på ett sätt som signalerar styrka istället för dysterkvist och färgerna spelar faktiskt väl med varandra. Well done.

Italien

Som mitt efternamn avslöjar är jag gift med en Italienare och är väl lite jävig här (ni kan ju förstå fighterna efter att vi hamnat i samma grupp!?) ­ men det måste väl ändå ses som en universell lag att Italien alltid har och för alltid kommer ha forbollsvärldens snyggaste matchställ? Det ligger liksom i landets DNA. Inget undantag 2016 naturligtvis.

Irland

Det här gillar jag, kanske lite oväntat, med tanke på att den här gröna tonen kan sticka lite i ögonen. Men man blir ju glad av Irland och dess fans, eller hur? Snyggt också hur man använt en font på siffrorna i ryggen som minner om äkta gaelisk skrift. Man kan ju banne mig bli tårögd för mindre.

Känner också precis som hos Ukraina att man är redo för den här klassiska fotbollskragen med knappar. Fint.

Sverige

Heeeeeeja Sverige, Heeeeeja Sverige! Ja vad ska man säga, det är freaking Sverige! Det är snyggt, det är rätt, det är coolt, det är gult, det är blått. Tagga nu! (och om vi ska snacka ren design så är det här en väldigt ”clean” tröja med enkla detaljer som bara tillför utan att ta över, de vågräta ränderna skapar dynamik och rörelse.) OK NU KÖR VI!!!!

Österrike

Här har man slängt på lite ränder i sidled för att försöka sticka ut. Det funkar...faktiskt bättre än man kan tro. Precis som hos Sveriges tröja skapar ett mönster inom samma färgton en skön känsla av rörelse, det stör inte men det tillför djup. Annars, rött och vitt, vi har sett det förr. Fint men lite snark.

Ungern

Rött och vitt igen och en dash av grönt on the side. Det här är en ruggigt klassisk fotbollströja. Inga konstiga mönster, inga sneda ränder, inga schackrutor. Bara en enkel färg och några ränder på armarna. Ibland behöver det inte vara krångligare än så. För den som vill nörda ner sig ytterligare, spana in tredje­stället (som laget aldrig kommer ha men som fansen kan köpa)  en riktig hit!

Island

Me like! Kaxigaste Islänningarna jag någonsin sett. Får en känsla av arrogans á la Frankrike. Inte för att arrogans är så härligt men det är lite skoj att se ett gäng som Island med rejält självförtroende. Kan bära långt? Kanske inte, men deras tröja är i alla fall snygg!

Portugal

En tröja som bärs upp av Ronaldo, mannen med en stenskulptur till kropp (obs, ej sexism bara fakta) ­ vad kan gå fel? Nä, typ inget. Portugal har en färgställning i sin flagga som gör att känslan blir varm, de smälter liksom ihop på ett härligt sätt. Här har man återigen skapat mönster inom samma färgfamilj vilket är ett vinnande koncept. Som ni ser påminner också mönstret om någon slags Marvel superhjälte. Kan ju inte heller skada. Det gröna adderar styrka. Riktigt mycket power i det här.

Nina Campioni

Följ ämnen i artikeln