Deschamps: ”Jag gratulerar Portugal”

FOTBOLL

PARIS. Han byggde ett lag som enade Frankrike, sänkte kritikerna och slog Tyskland.

Men han byggde inget mästarlag.

– Vinnaren förtjänar det alltid, jag gratulerar Portugal, säger Didier Deschamps.

När Frankrikes förbundskapten gick ner för trappan från prispodiet tog han ett felsteg och var på väg att ramla.

Det hade bara blivit kvällens näst tyngsta fall.

Frankrike hade spelat arton raka mästerskapsmatcher på fransk mark utan förlust, de hade vunnit sexton av dem, men när de skulle ta det sista steget så snubblade de.

– Först och främst känner vi en enorm besvikelse. Det är grymt att förlora en final så här, säger han.

– Vi hade våra chanser, särskilt den sista när Gignac träffade stolpen, men vi var inte kliniska nog. Spelarna gav absolut allt, det handlade om väldigt små marginaler.

Tapper förlorare

Det var en tapper förlorare som mötte pressen efter finalen. Det senaste året har Deschamps fått brottas med kriser kring landslaget. Lagets största stjärna, Karim Benzema, deltog i en utpressningsskandal mot lagkamraten Mathieu Valbeuna och petades ur EM-truppen.

Ersättarna visslades ut, laget fick kritik, och utanför sidlinjen brottades Frankrike med terrorhot och splittring.

EM var något annat.

Frankrike visade moral, de vände matcher, de slog Tyskland i ett mästerskap för första gången sedan 1958. Publiken älskade dem och litade på dem, inför finalen kantades vägen till Stade de France av supportrar med flaggor.

– De senaste veckorna har varit fantastiska, och jag lider med de miljontals supportrar som vi ville ge en pokal, säger Didier Deschamps.

Hans lag började matchen starkt, men tappade aggressiviteten och präglades av att ha två defensiva mittfältare (Pogba, Matuidi) utan riktiga spelbyggaregenskaper.

Brände jättelägen

Det räckte till att ha ett stort övertag, det räckte till att skapa fem-sex riktigt bra lägen att avgöra matchen, det räckte till och med till att kriga fram ett skott i stolpens insida (André-Pierre Gignac) i de allra sista sekunderna av ordinarie tid.

Men det räckte inte hela vägen.

– Utan Cristiano Ronaldo hade de ett alternativ mindre, vi tryckte på mer och mer och släppte till lite ytor. Vi gjorde ingen dålig match på något sätt, spelarna gav allt de hade, men till slut är det väldigt små marginaler.

Flera av Deschamps spelare grät öppet efter slutsignalen, Deschamps själv log snett och gratulerade portugiserna till segern.

Han har ett ungt lag, de kommer att få många chanser att vinna titlar framöver.

Men de kommer förmodligen aldrig att få en chans att bli mästare i Paris igen.