En dödsdans när eliten skenar iväg

FOTBOLL

Sjögren: Lottningen klar – efter Uefas nya hårda slag

Där står Patrik Andersson och drar bollar till Europa League-lottningen.

Det känns märkligt.

För bara några timmar tidigare slog Uefa en ny spik i den kista som snart kan begrava hela turneringen.

Foto: Sportbladets Patrik Brenning.

Visst kan det bli kul i år! En Europa League-final på Friends Arena i Stockholm där Manchester United tippas stå tillsammans med Zlatan Ibrahimovic för att vinna 34-åringens första stora europeiska cuptitel. Fenerbahce, Feyenoord eller Zorya ska i alla fall inte kunna stoppa dem.

Men, ”stor titel”? Det kan vi förstås diskutera.

Vid liv via konstgjord andning

Jag var på Europa League-finalen i Basel i våras och då var det stort. Då var det en fest. Då var det fantastiskt roligt. Men ingen, som inte har starka sympatier för något av de inblandade lagen, kan inbilla mig att de blir särskilt exalterade av Europa League innan semifinalspelet.

Turneringen hålls fortfarande vid liv via konstgjord andning från de få storlag som råkar trilla ner från Champions League och, vilket långt ifrån alltid är fallet, bestämmer sig för att bry sig om turneringen. En räddningsplanka som snart även den är avsågad.

För några timmar innan lottningen till Europa League slog Uefa fast förändringar i det europeiska cupspelet som kommer innebära att de största ligorna och de största lagen bara blir ännu starkare ekonomiskt och som en följd förmodligen än mer överlägsna. Utvecklingen fortsätter därmed mot en stängd europeisk superliga och frågan är vad som då blir kvar av Europa League?

En andrahandsliga för andra sorteringens lag från tredje sorteringens ligor? Förmodligen. Innan Uefa stänger hela turneringen då den utan klassiska storlag inte kommer anses lukrativ nog. Troligen. Money talks. Jag skulle personligen knappt sörja om turneringen försvann från tv-tablån på torsdagar men det vore ändå ett slag mot den fotboll som bedrivs bortom den blomstrande världen på de största arenorna.

Fortfarande en dröm för Zlatan

Det är lätt att se en dyster utveckling för de mindre lagen och ligorna i Europa, Sverige inräknat. Den här gången har vi inte ens ett lag i den här återvinningsturneringen för skadat gods och kommer inte få en krona från Uefas gigantiska kassavalv för att utveckla vår fotboll. Snart är också möjligheten att mäta sig med Europas bästa och få ta del av den ekonomiska behållningen som kommer med det inget annat än en dröm. Om ens det.

Manchester United och Zlatan Ibrahimovic kan rädda intresset för årets Europa League och skapa en drömfinal på Friends Arena våren 2017. Det vore sannerligen något för oss svenskar att jubla över men det är samtidigt svårt att se Europa League de kommande säsongerna som annat än en dödsdans för de som inte hinner med när eliten skenar iväg.

Det skulle inte förvåna mig om det här är sista gången vi ser just Manchester United utanför Champions League och jag hoppas att det är motivering nog för engelsmännen att ta turneringen på allvar. Det är i alla fall tryggt att veta att en lång svensk längst fram kommer jaga på dem.

För en EL-final på Friends Arena måste fortfarande tack och lov betraktas som en dröm för Zlatan Ibrahimovic.

ARTIKELN HANDLAR OM