Från tufft klimat – till ett annat

FOTBOLL

Kebba Ceesay återvänder till Djurgården i pressat läge

1 av 3 | Foto: ÅTER I STOCKHOLM Efter en fyra år lång utflykt till Polen är Kebba Ceesay tillbaka i Djurgården där han senast spelade 2012.Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

Han återvänder till Djurgården mitt i ett pressat läge.

Med missnöjda supportrar som buade ut laget senast.

Då tar Kebba Ceesay, 28, med sig erfarenheten från Polen.

– Det var ett tufft klimat där, säger backen inför comebacken.

Han landade åter på svensk mark på tisdagsförmiddagen och gjorde ett par timmar senare sin första träning med Djurgården.

Kebba Ceesay är tillbaka i klubben efter fyra år i polska Lech Poznan och det är i ett minst sagt pressat läge backen ansluter.

Djurgården har tre raka förluster.

Sju förluster på de åtta senaste matcherna och laget parkerar i botten av allsvenskan.

– Det är ingen bra situation här, fansen är inte glada, så det är viktigt för mig att komma in med bra energi, säger 28-åringen.

Han utvecklar:

– Djurgården är en fin och stor klubb. Det ska spelare fan känna när de spelar i Djurgården också. Ärligt talat känns det sådär att kriga där nere i tabellen, men man måste börja någonstans. Lära oss av det. När man väl tar sig ur det här kan det gå fort framåt.

"Är krävande där"

Efter 1–3-förlusten mot Sundsvall senast vädrade klubbens supportrar tydligt sitt missnöje och buade bland annat ut laget.

Fansen kräver bättre resultat och för Ceesay är situationen knappast främmande.

Han kommer från en liga med ökända supportergrupperingar.

– Det är väldigt krävande i Polen. Ett tuffare klimat. Vinnarmentaliteten är lite annorlunda jämfört med i Sverige och det var i och för sig bra. Det ska vara krävande. Men i Polen krävde fansen att vi skulle vinna varje match, att vi skulle kontrollera varje hemma- och bortamatch. Ibland kanske man behöver en förlust och en klapp på axeln.

Blev du personligen utsatt av fansen i Polen?

– Nej, jag la inte så mycket fokus på det. I början, när jag inte kunde språket, förstod jag inte heller vad de sa, skrattar Ceesay som senare lärde sig flytande polska.

Tappade glädjen

Varför blev det Djurgården?

– Jag började bli lite trött på allt i Polen efter fyra år och hade hemlängtan.

På vilket sätt var du trött?

– Inte trött så, men… Som när jag spelade i Djurgården senast, jag ville testa något nytt. Nu kände jag att Polen inte var något nytt längre. Glädjen började försvinna.

– Dessutom ville vi bosätta oss i Stockholm och då var Djurgården naturligt eftersom jag är djurgårdare. Jag är glad att jag fick chansen här. Jag ska bidra.

Vilken fotbollsspelare är du nu jämfört med senast du var i Djurgården för fyra år sedan?

– Jag tar bättre beslut, är lugnare. När man är äldre blir man kyligare. Henrik Larsson till exempel, han gjorde sällan ett misstag eftersom han hela tiden spelade enkelt. Man ska inte överarbeta situationer, det enkla är oftast det bästa.

Ringde Dembo

Kebba Ceesay berättar också att en gammal kultspelare i Djurgården var en del i processen som fick honom att återvända.

Pa Dembo Touray.

– Vi har känt varandra jättelänge. Jag ringde honom innan, säger Ceesay och berättar bakgrunden till vänskapen.

– Han tog hand om mig när jag kom till Djurgården. Jag såg upp till honom. Dembo var en idol. Sedan blev det så att vi hängde hela tiden. Från att jag var blyg till att jag kan vara helt öppen med honom. Han är en härlig kille.