Seger – men Blåvitt har försvarsproblem

FOTBOLL

Tvåmålsskytt i segern

Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Seger hemma mot Jönköping.

Men IFK Göteborg har nu släppt in mer än dubbelt så många mål som i fjol vid den här tiden.

– Vi spelar annorlunda, hela laget låg lägre i fjol. Nu står vi ju nästan på halva plan och försvarar oss, säger Mattias Bjärsmyr.

Det blev till slut en komfortabel seger mot Jönköping Södra (2-1) efter dubbla mål av Mads Albaek, och IFK Göteborg hänger med i toppen. Men återigen släppte man in mål, låt vara i misstänkt offsideläge.

– Det är svårt att hålla nollan när domaren ger bort mål, det är andra matchen i rad nu, säger Mattias Bjärsmyr.

I fjol vid den här tiden hade IFK Göteborg, då i serieledning, släppt in sju mål. I år är siffran 18.

Det är en rätt saftig skillnad? Är det sån skillnad på ert försvarsspel i år?

– Det är lite elakt. Men visst, räknar vi bara insläppta mål så är det absolut så. Men förra året spelade jag och Rogne ihop hela våren, och hela laget låg lite lägre. Då hade vi Gustav Svensson framför oss som städade. I år står vi mycket högre, vi försvarar ju nästan på halva plan, och det är mycket svårare för oss mittbackar. Men vi har släppt alldeles för många mål på fasta situationer, det är där skon klämmer. Tre mot AIK och ett mål Kalmar.

”Hade knappt ett skott”

I Europa League-spelet har det gått betydligt bättre, bara ett insläppt mål på fyra matcher.

– Det är ett annorlunda spel där, borta mot polackerna senast låg vi lite lägre, ungefär som vi gjorde i allsvenskan förra våren. Och då hade de ju knappt ett farligt skott på oss.

Är det inte möjligt att spela så också i allsvenskan?

– Jo, det hade det väl varit. Men spelar vi på hemmaplan mot lag som exempelvis Jönköping så ska vi vara spelförande. Och då kan du inte backa hem och slå vakt. Då vill vi vara aggressiva och ha bra tryck på motståndaren. Det bästa hade varit om vi kunde variera, och det vill vi kunna göra i Europa League också. När det är så att vi kan ha hög press mot ett bra motstånd i Europa League, då har vi kommit långt.