Match mot Iran på fredag – troligen

Foto: BILDBYRÅN
Sundhage.

Till slut blev alla visum klara – men inte i tid. I stället har Sveriges landskamp mot Iran flyttats fram en dag.

– Det har varit så mycket turer kring matchen så jag är inte ens förvånad, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Det svenska damlandslaget samlades i Göteborg i måndags, tre dagar före den planerade vänskapslandskampen mot Iran. Redan då efterlyste Pia Sundhage tydliga besked om den kommande matchen.

I stället blev det först mitt under pågående träning på onsdagseftermiddagen som bekräftelsen kom. Det blir – sannolikt – match, men först på fredag.

– Alla visum är klara, men i och med att viseringen drog ut på tiden måste vi flytta matchen en dag, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Hitta flyget

Matchen, som skulle ha spelats på Gamla Ullevi på torsdagskvällen, spelas nu i stället ett dygn senare. Om den iranska truppen kan ta sig till Göteborg, vill säga.

– Det som återstår nu är att lösa transporten, att hitta ett flyg till Sverige, säger Håkan Sjöstrand.

– Ingenting är klart förrän det är klart, men det här var ett stort steg på vägen.

Kortare vila

Landskampen mot Iran var en del av överenskommelsen kring herrlandslagets match mot Iran i fjol. Men när det väl var dags att låta damerna mötas visade det sig vara betydligt svårare att få till.

I helgen hade Irans fotbollsförbund fortfarande inte kontaktat den svenska ambassaden och det var in i det sista osäkert om damlandslaget för första gången skulle få chansen att spela en landskamp i Europa.

För Pia Sundhage och hennes landslag innebär matchflytten samtidigt en dags kortare vila mellan matchen mot Iran och bortalandskampen mot Norge på måndag. "Inte optimalt", konstaterar förbundskaptenen, som prompt förlängde den redan långa träningen på Ullevis gräsmatta med att träna hörnor.

– Vi körde på lite extra på uppstuds. Vi är bra på att vara flexibla, säger Sundhage.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM