Serie A 2015/2016

Kan få 140 milj – om de lägger sig

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Kaos i Italien inför sista omgången: Hoppas de gör sitt jobb

Oscar Hiljemarks Palermo är just nu på säker mark men bara en poäng före Carpi under strecket.
Oscar Hiljemarks Palermo är just nu på säker mark men bara en poäng före Carpi under strecket.

Det råder full kalabalik i Italien inför Serie A:s avslutande omgång.

Detta då nya regler gör att ligajumbon Hellas Verona kan få mellan 47 och 140 miljoner kronor extra – om de förlorar sin avslutande match.

– Ingen har gett oss några gåvor och jag hoppas att Verona gör sitt jobb på söndag, säger Carpis president Stefano Bonacini enligt Gazzetta dello Sport.

Hellas Verona ligger sist i Serie A och är redan klara för spel i andradivisionen kommande säsong. Den avslutande bortmatchen mot Palermo är därför betydelselös för Verona – men allt annat än så för hemmalaget.

Kan få hela extrapotten

Robin Quaison och Oscar Hiljemarks Palermo är just nu på säker mark men bara en poäng före Carpi under strecket. Det krävs därför en seger för att vara säkra på nytt kontrakt och allt talar också för att Palermo kommer vinna.

Nya ligaregler, genomklubbade i februari, gör nämligen att Verona skulle kunna förlora mellan motsvarande 47 och 140 miljoner kronor om de tar poäng mot Palermo, skriver norska TV2.

I korthet innebär reglerna att de tre lag som ramlar ur Serie A får dela på en total falskärm på motsvarande 60 miljoner euro (558 miljoner kronor). Har du bara spelat i ligan en säsong får du 10 miljoner euro (93 miljoner kronor), har du huserat där i två raka säsonger blir summan 15 miljoner euro (140 miljoner kronor) och har du varit ett Serie A-lag i tre raka säsonger får du 25 miljoner euro (233 miljoner kronor). Finns det därefter något kvar i potten tilldelas den summan det eller de lag som spelat flest säsonger i ligan.

Om nykomlingarna Frosinone och Carpi ramlar ut får Verona därför hela bonuspotten, detta utöver de 233 miljoner klubben redan säkrat. Skulle de däremot ta poäng mot Palermo och få med sig sin motståndare ner sjunker den summan rejält.

Olika regeltolkningar

Som om inte det skapat tillräckligt mycket kaos så finns det också olika regeltolkningar gällande hur stor bonuspotten i så fall blir. Vissa italienska medier hävdar att Palermo har rätt till 25 miljoner euro om de ramlar ur eftersom de spelat tre av de fyra senaste säsongerna i Serie A – andra hävdar att det krävs tre raka säsonger för full bonus.

Oavsett så har situationen skapat ett mindre kaos där Carpis president Stefano Bonacini nu kräver att Hellas Verona gör sitt bästa i avslutningsmatchen.

– Jag hoppas få se Verona spela på samma sätt som de gjorde mot Milan och Juventus när de möter Palermo. Ingen har gett oss några gåvor och jag hoppas att Verona gör sitt jobb på söndag, säger Bonacini enligt Gazzetta dello Sport.

Alla fallskärmspengar måste betalas tillbaka om klubben kliver upp i Serie A redan nästkommande säsong.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More!

Extern länk från C More

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så här är läget i alla Serie A-klubbarna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A 2015/2016

US Città di Palermo

Hellas Verona FC

Serie A