Portugisen kan föra Sheffield Wednesday till Premier League

avRobert Rosén

Publicerad:

Efter 16 års frånvaro kan de återvända

Foto: TT & Wikipedia Commons

En portugisisk tränare som varit arbetslös i tre års tid.

Så stavas framgångsformeln för Sheffield Wednesday - som är en match från att återvända till Premier League efter 16 års frånvaro.

– De kollade chockat på mig när jag pratade om uppflyttning. De kollade på mig och tänkte 'Kanske är den här killen galen', säger managern Carlos Carvalhal.

Från det att Premier League bildades 1992 till våren 2000 befann sig Sheffield Wednesday i den högsta divisionen. På det vann klubben ligacupen 1991, nådde en tredje plats i ligan 1992 och gick till dubbla cupfinaler 1993. Sedan dess har verkligheten inte varit lika munter för laget från stålstaden. Under 16 år utanför finrummet har klubben befunnit sig i finansiella svårigheter, hunnit med två sejourer i tredjedivisionen och nått en nionde plats i Championship som bäst. Fram tills i år det vill säga.

När thailändaren Dejphon Chansiri köpte upp Sheffield Wednesday i januari 2015 meddelade han att hans avsikt var att klubben vid sitt 150-årsjubileum 2017 skulle befinna sig i Premier League. För att ta sig dit beslöt sig Chansiri för att ge managern Stuart Gray kicken vid säsongsslutet och fatta ett historiskt beslut. I sin 148-åriga historia hade Sheffield Wednesday aldrig någonsin haft en icke-brittisk manager. Efter att José Mourinho givit sitt godkännande anställdes Carlos Carvalhal, 50, som klubbens nye manager. Med en bakgrund där han inte haft ett managerjobb på tre års tid och dessförinnan avverkat 15 jobb under 14 års tid hade supportrarna blandade känslor. Å ena sidan förväntansfulla, å andra sidan oroade. Men mestadels frågande: vem är han? Carlos Carvalhal var däremot nöjd och berättade att sedan han varit ett barn hade han drömt om att träna ett engelskt lag, det sedan han suttit och tittat på engelska cupfinaler framför tv:n i Portugal. Det kom inte att dröja länge förrän Sheffield Wednesday-supportrarna drog igång ramsan ”Carlos had a dream”.

”Championship är tuffast i världen”

Uppbackad av Chansiri, som skapat sig en förmögenhet genom att sälja tonfisk i Thailand, plockade Carvalhal in inte mindre än 15 nya spelare - varav många i låneaffärer - under sommaren. En stor spelarrotation, såväl på övergångsmarknaden som från match till match, har dock inte varit något problem för spelarna.

– För att rotera behöver du ett lag där spelarna är jämlika och managern har tro på alla. Han har förtroende för hela laget. Vi har en grupp där det inte spelar någon roll vem han sätter in, för att vi alla gör samma jobb, sa lagkaptenen Glenn Loovens i höstas.

Som alltid när det sker stora spelarförändringar kom dock en omedelbar reaktion, innan framgångarna började. På de sju första matcherna i Championship bärgades enbart en seger och klubben parkerade på en 19:e plats i tabellen - med enbart två poäng ner till nedflyttningsstrecket.

– Om du hade frågat mig där och då var vi var på väg, hade jag sagt till dig att saker och ting inte skulle bli enkla. Men när vi fick in fler spelare, började arbeta som ett lag och skapade en miljö mellan spelarna och supportrarna började vi tänka annorlunda. Championship är den tuffaste tävlingen i fotbollsvärlden. Jag är helt säker på det. Serien är väldigt farlig eftersom om du har problem en vecka kan du förlora tre matcher, och tre matcher är nio poäng, har Carvalhal berättat.

Foto: Wikipedia Commons
Sheffield Wednesdays hemmaarena Hillsborough

”Vi har väckt en jätte”

Med sin öppenhet - han har bland annat publicerat sitt cv på nätet och kommunicerar ofta med fansen via Twitter - blev Carvalhal snabbt populär bland supportrarna. När han dessutom fått Sheffield Wednesday att spela en underhållande och vägvinnande fotboll, som lett till de bästa resultaten sedan 1990-talet har portugisens aktier stärkts än mer. En passningsbaserad fotboll har dock inte inneburit att Carvalhal släppt defensiven - tvärtom. Under säsongen höll Sheffield Wednesday nollan 17 gånger, någonting som utmynnade i ett tangerat klubbrekord.

Efter den tuffa starten trummade Sheffield Wednesday i gång. En elva matcher lång obesegrad svit följde - med bland annat ligacupsegrar mot Newcastle och Arsenal, den senare med 3-0. Med hjälp av lyckade nyförvärv - som Fernando Forestieri, Barry Bannan och Gary Hooper - och en tidigare okänd manager kunde klubbens fina säsong fortsätta. Efter 3-0 hemma mot Cardiff City i näst sista omgången säkrades också en playoff-plats till Premier League. Någonting som Carvalhal hela tiden trott varit möjligt.

– Sedan den första dagen jag pratade med spelarna har jag trott att vi kan nå playoff. De kollade chockat på mig när jag pratade om uppflyttning. De kollade på mig och tänkte 'Kanske är den här killen galen'.

Efter att ha gått segrande från semifinalmötet med Brighton & Hove Albion säkrade klubben sin första tur till Wembley sedan 1993.

– Självförtroendet i klubben är mycket högre den här säsongen. Klubben har sovit och vi har väckt jätten. Finalen är någonting som vi förtjänar men det är inte över än, sa Carlos Carvalhal efter att finalplatsen säkrats.

”Vi skapar historia”

Succén har fått Dejphon Chansiri att tilldela Carlos Carvalhal ett nytt kontrakt. Portugisen förblir klubben från stålstaden trogen.

– Jag skrev på för ytterligare tre år här. Jag ville inte skriva på för så länge, jag ville ha ett år, men ordföranden ville ha tre. Jag vill stanna i klubbar där människor är lyckliga med mig - fansen, ordföranden, spelarna - och jag är lyckliga med dem. Så jag har inga problem med att flytta om folk inte är lyckliga, förklarade portugisen kring förlängningen.

Lyckan i och kring klubben förblir det viktigaste för Carvalhal. Som ändå kan tänka sig att bli långvarig i Sheffield Wednesday.

– Jag behöver inte fyraårskontrakt. Jag behöver inte pengar, mitt liv är bra. Om jag stannar är jag lycklig. Att vara lycklig är att människorna runt om dig uppskattar vad du gör. Om de gör det kan jag stanna här i tio år.

I kväll ställs de mot Hull City. Carlos Carvalhal är 90 minuter från att föra Sheffield Wednesday till finrummet. Att åter ta Sheffield Wednesday till Premier League.

– Jag spelade fotboll under en lång tid och sakerna jag kommer ihåg är inte pengar, utan de goda stunderna då vi spelade viktiga matcher och nådde cupfinaler. De sakerna är mer viktiga än pengar. De får oss att stanna i klubbhistorien. Vi skapar historia. Det är någonting viktigt och spelarna förtjänar det absolut.

Via en seger i kväll tar 16 års vandring i de lägre divisionerna slut. Dejphon Chansiris vision om att fira klubbens 150-årsdag i Premier League blir till en verklighet. Från läktarna lär det skanderas ”Carlos had a dream”, i kväll återstår det att se om historien kan skrivas som han vill. Om han får ge sin dröm det sagolika slutet - med en vinst på Wembley.

Hull-Sheffield Wednesday startar 18.00, matchens sänds på Viasat Fotboll

Källor: BBC, Daily Mail, Mirror, Sky Sports, The Guardian, The Star, Washington Times, Sheffieldwednesday-mad.co.uk

Publicerad: