Fotbolls-EM 2016

”Vi har önskat att hon inte hyr ut”

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Säkerhetsbrist på det svenska spelarhotellet tvingar landslaget att agera

PORNICHET. Säkerheten kring spelarhotellet i franska Pornichet är planerad i detalj.

Nu pågår diskussioner om att även stänga av stranden framför hotellet och mot huset i trädgården intill kommer insynen att hindras av ett stort nybyggt skydd.

Förhandlingarna har gjorts med den äldre dam som äger huset.

– Vi har önskat att hon inte hyr ut huset under EM, säger landslagschefen Lars Richt.

I franska Pornichet, på norra Atlantkusten, råder en förväntan på att svenska landslaget ska komma till byn. Svenska flaggor vajar på torget och detaljerna kring spelarhotellet är satta. Dels har spelaransvarige Marcus Allbäck skissat och föreslagit förändringar inne i Château des Tourelles i Pornichet för att anpassa miljön till den svenska truppens behov.

Utanför har framförallt säkerheten varit i skarpt fokus. Efter förra årets terrorattacker i Frankrike lämnas inget åt slumpen och Svenska fotbollförbundet samarbetar med Uefas säkerhetspersonal, franska myndigheter och den lokala polisen.

Ingen ska kunna komma åt Zlatan Ibrahimovic och de andra stjärnorna. Framför spelarhotellet går en gångpromenad utmed havet och som Sportbladet redan i vintras kunde berätta kommer den att stängas av för allmänheten. Från vägen är det bara ett par meter till hotellets trädgård och det poolområde.

Inte lätt att lösa

Den svenska landslagsledningen vill nu även stänga av stranden nedanför hotellet. Det är en liten strandremsa med mestadels småklippor.

Enligt Sportbladets franska uppgifter är det varken enkelt eller självklart ur lokalt perspektiv att lösa, men enligt svenska landslagets chef Lars Richt pågår förhandlingar.

– Vi har diskussionen, den löser sig nog. Eftersom det är samma sak. Väg och strand, säger Lars Richt.

Direkt angränsande till hotellet finns två hus. Från det ena, där familjen Champion bor, finns det ingen insyn.

Exakt hur familjen ser på det svenska landslagets ankomst är oklart.

– Det vill jag inte svara på frågor kring, säger madame Champion när Sportbladet ringer på porttelefonen på grinden utanför.

Det andra huset ”La Maison des heures claires” består av två angränsande byggnader: huvudhuset och ett mindre hus.

Hotellet vill hyra

Det är från det mindre huset som man framförallt har en klar insyn i hotellets trädgård och mot poolområdet.

För att avskärma spelarna kommer det att byggas ett stort insynsskydd.

Hotellets ledning och den svenska landslagsledningen har dessutom försäkrat sig om att husets ägare inte hyr ut huset under EM-perioden. Enligt Sportbladets franska uppgifter ville hotelledningen hyra damens hus för att på så sätt garantera att det står tomt, men det har hon inte gått med på.

– Det är en äldre dam som äger huset, vi har bara önskat att hon inte hyr ut det under EM. Utan att gå in på mer detaljer så har vi löst det och eventuell insyn på ett bra sätt, säger Lars Richt till Sportbladet,

Enligt vad Sportbladet fått besked om blir det som en ”konstgjord mur” mot hennes trädgård?

– Något slags insynsskydd blir det. Men det ska inte se ut som inhängnad borg... Vi kan tala om insynsskydd för att spelarna ska känna sig avslappnade, allt är i grunden av säkerhetsskäl, påpekar Lars Richt.

När Sportbladet besökte Pornichet och ringde på, var det ingen i huset som öppnade.

Så ska spelarna skyddas på EM-basen

Ett gediget samarbete mellan Uefa, franska myndigheter, lokal polis och Svenska fotboll­förbundets egen säkerhetspersonal. Säkerhets­ansvarige Jan Gustavsson kommer att finnas ­nära det svenska laget hela tiden. Hans kollega Anders Sigurdson kommer att resa före laget till matchorterna för att stämma av säkerheten.

Vakter framför infarten.

Strandpromenaden framför hotellet stängs av för allmänheten. Turister och lokalbefolkning kan alltså inte ta vägen som förbinder Pornichet med kustvägen till nästa by Saint-Nazaire.

Stranden – sand och klippor som blottar sina musselbäddar vid tidvatten – ska eventuellt också stängas av. Enligt Sportbladets uppgifter är lösningen inte självklar ur ett lokalt perspektiv, men Svenska fotbollförbundet diskuterar frågan med berörda parter i Pornichet.

Insynsskydd mot närliggande hus. Det handlar framförallt om ett hus som ligger i en trädgård all­deles intill hotellets trädgård och poolområde. Här ska en konstgjord vägg byggas inför Zlatan ­Ibrahimovic och lagets ankomst den 8 juni.

Försäkran om att ingen okänd granne dyker upp. Efter diskussioner med den äldre dam som äger ­huset bredvid poolområdet har det svenska landslaget fått en försäkran om att huset inte ska hyras ut under EM-perioden.

Hur de senaste uppgifterna om att svenska landslagets träningsort, eller bron på vägen till Saint-Nazaire, finns med som utpekat terrormål enligt uppgifter i den terrormisstänkte Salah Abdelslams dator påverkar det svenska ­landslaget kan inte Lars Richt uttala sig om.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Bildextra: Här är landslagets lyxiga coronabubbla

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM 2016

Zlatan Ibrahimovic

Lars Richt

Marcus Allbäck