Mäktiga vändningen mot Europamästaren

Publicerad 2015-03-04

Problem direkt för nya lösningen: Det är under all kritik

VILA REAL SANTO ANTONIO. Ett styrkebesked.

Men också en varningssignal.

– Vi måste analysera varför vi startar så svagt, säger Pia Sundhage.

Följ ämnen

Vinst med 4-2 mot Tyskland. Den första segern mot tyskorna på sex år. Dessutom med fyra gjorda mål, trots att anfallsstjärnan Lotta Schelin saknades.

– Jag är imponerad. Vi har bra spelare, men det gäller att få ihop det, att vi spelar bra tillsammans, säger Pia Sundhage.

Sveriges vändning mot Tyskland var imponerande. Men starten på matchen, med två insläppta mål på 2,5 minuter var katastrofal.

– Vi blir tagna av stundens allvar. Och framför allt av Tysklands hårda press, säger Sundhage när Sportbladet möter henne efter matchen.

Svårt i inledningen

Det svenska damlandslaget har genom åren ofta haft svårt att inleda såväl matcher som mästerskap bra.

– Vi måste ta tag i det, att vara vakna från start. Nu var detta ingen VM-match. Då kunde det blivit svårare. Men Samtidigt går vi väldigt stärkta ur det här, att komma tillbaka på det här sättet och så mot Tyskland, säger Pia Sundhage.

Therese Sjögran, en av få bra svenska spelare i första halvlek, tror att det handlar om nerver.

– Vi är för stirriga när vi går ut och det är något vi måste jobba med. Men jag är stolt över hur vi lyckades vända matchen. Det var tungt i första, vi fick springa så mycket utan boll att jag undrade hur jag skulle orka, säger Sjögran.

”De orkade inte”

En efter en kommer Sveriges spelare ut från duschen, ut i den portugisiska skymningen. Alla är lättade efter segern, men också kritiska mot starten.

– Vi sa till varandra i paus att vi måste börja spela vårt spel. Vi visar också i andra halvlek hur fysiskt starka vi är, de orkade inte på samma sätt som vi, säger Sofia Jakobsson.

Matchens andra tvåmålsskytt, Caroline Seger, vill också se mer skärpa från start.

– Det är flera matcher i rad som vi inte är vakna från början och det håller inte. Men man ska inte analysera det för mycket. Vi vinner mot Tyskland och vi gör fyra mål på dem. Det är den känslan och det självförtroendet vi ska ta med oss, säger Seger.

Samtidigt varnar hon för att dra för stora växlar på den här vinsten.

– Det var bra och viktigt men det var en match i Algarve Cup, inte en VM-final, det är viktigt att komma ihåg det och ha kvar fötterna på jorden och jobba vidare.