”De här personerna förstörde mitt liv...”

FOTBOLL

Gascoigne: Vill byta min mobil mot en kista

Paul Gascoigne har haft sprit- och drogproblem i många år – missbruket har nästan kostat honom livet.

I dag hävdade 47-åringen i Londons High Court att det är de engelska skandaltidningarnas fel.

– Jag skulle vilja byta min mobiltelefon mot en kista eftersom de här personerna har förstört mitt liv, säger han enligt AFP.

För några veckor sedan träffade Sportbladet Sven-Göran Eriksson i Turkiet och 67-åringen pratade då om hur avlyssningsskandalen i England påverkade honom.

– En dag så ringde det från Scotland Yard som ville prata med mig och jag tänkte ”vad nu då?” Då berättade de att min telefon varit avlyssnad i två år minst. Då börjar man lägga ihop ett och ett...wow. Då förstår man varför det kommer ut saker i tidningarna. Det jobbiga är att man misstänker allt från sin egen familj till vänner och bekanta: ja, alla, sa ”Svennis” bland annat.

Bytte mobil jätteofta

En annan kändis som drabbades i Mirror Group Newspapers förbjudna avlyssning var Paul Gascoigne. Han vittnar i Londons High Court – som ska avgöra hur hög summa som Mirror Group Newspapers‚ som har erkänt sitt lagbrott, ska betala till de som drabbades.

Den 47-årige britten, som hade en framgångsrik karriär på fotbollsplanen, menar att avlyssningen förstörde hans liv.

– Jag visste att jag blivit hackad av The Mirror. Jag visste det till 110 procent. Det pågick länge. Jag bytte mobiltelefon fem, sex gånger i månaden, säger han.

”Och folk kan inte förstå att jag blev alkoholist”

Avlyssningen ledde till 18 tidningsartiklar om honom.

– Jag har väntat i 15 år på det. Jag är äcklad! Det var en jobbig tid att gå igenom, jag minns att jag pratade med min psykolog, och lade på luren. Han sa att jag var paranoid. Det var jobbigt mentalt, säger Gascoigne enligt The Guardian.

– Jag var rädd för att tala med någon... mina föräldrar, min familj, barnen. Det var hemskt. Och så kan folk inte förstå varför jag blev alkoholist.

Det var en känslomässig stund i London High Court för Gascoigne. Med en darrig röst bad han om att få säga några sista ord.

– Jag skulle vilja byta min mobiltelefon mot en kista eftersom de här personerna har förstört mitt liv. Det är dem som har gjort att jag har blivit sådan här, säger Gascoigne.

Avlyssningsskandalen

Flera tabloidtidningar använde på 2000-talet privatdetektiver som hackade och avlyssnade kändisars mobiltelefoner. Framförallt lyssnades telefonsvarare av, varpå tidningarna publicerade uppgifter om kändisarnas privatliv. Bland de drabbade fanns Sven-Göran Eriksson, Paul McCartney, Heather Mills, Jude Law, Wayne Rooney – och paret Beckhams barnflicka.

2011 avslöjade The Guardian vad som pågått och en stor härva nystades upp. En av de skyldiga tidningarna, tabloiden News of the World, lades ner efter skandalen, trots att tidningen getts ut sedan 1843.

 2012 stämde Sven-Göran Eriksson Daily Mirror vilket resulterade i en kompensation. Tidningen beslutade sig för att betala ut runt

fyra miljoner pund till de drabbade – en summa som nu tredubblas.

ARTIKELN HANDLAR OM