Månsson: De tappar seriens bäste spelare

avOskar Månsson

...men kan hitta ersättaren på väldigt nära håll

Aj, aj, kapten, vilket trist besked.

Att Guillermo Molins missar resten av säsongen var ett hårt slag för Malmö FF, men allra värst för honom själv.

Nu väntar CL-kval för MFF utan allsvenskans bästa spelare.

Som tur är finns det ett vasst alternativ i truppen – även om han inte har kontrakt.

Visst gör det ont när korsband brister.

Jag har själv testat, det är inget jag rekommenderar. Men till skillnad från när jag landade fel på en handbollsplan i Höörs idrottshall i december 1998 så är prognoserna goda nuförtiden, att ett korsband ryker innebär sällan att karriären är hotad.

Vetenskapen går framåt, och rehabiliteringen med den.

Har tacklat flera besvikelser

Guillermo Molins kommer att komma tillbaka, det är jag övertygad om. Han vet vad som väntar för han har klarat av det förut. För tre år sedan gick korsbandet av i hans första match som nyblivet Anderlecht-proffs, vilket följdes av frysbox, utlåning och besvikelse.

Det var först när Molins flyttade hem till Malmö förra sommaren som han fick ordning på saker och ting. Hans prestationer under hösten var emellanåt häpnadsväckande – under våren har han hållit ungefär samma nivå. Jag tycker att han är allsvenskans bästa spelare så här långt.

Förklaringen?

Tja, kanske att han har fokuserat rätt saker, lyssnat på sig själv.

Under januariturnén i Abu Dhabi pratade jag med ett gäng allsvenska talanger som ville ta chansen att visa upp sig för Erik Hamrén och resten av landslagsledningen, men från Molins lät det annorlunda. Han tyckte egentligen inte att lägret var särskilt viktigt – det syntes på träningarna, tro mig – för han ville hellre toppa formen till tävlingssäsongen. Det var kanske inte vad Hamrén ville höra, men det var förmodligen det smartaste som Molins kunde göra. Enligt de senaste rapporterna från Malmö har formen fortsatta att stiga under sommaren, ”Gische” har varit briljant på träningarna.

Ett tankeexperiment: Om landslaget hade spelat match för en vecka sedan, visst hade Molins platsat på någon av de offensiva positionerna i ett 4-2-3-1-system? Svag konkurrens just nu, men ändå.

Nåväl, nu är det som det är. Molins missar resten av säsongen, Malmö måste tänka om.

De leder allsvenskan med sex poäng och har guld i sikte, samtidigt som de ska försöka kvala sig in till Champions eller Europa League utan lagets bäste spelare.

Ett alternativ är att ta in Agon Mehmeti som har tränat med laget i ett par veckors tid och sett vass ut. Agon skulle kunna gå rakt in i elvan, även om han inte är någon rakt av-ersättare för Molins som mestadels spelat som ytter. Men som anfallare bredvid Markus Rosenberg hade Agon gjort skillnad, samspelet mellan Rosenberg och Magnus Eriksson har inte alltid klaffat.

På ytterpositionerna har MFF faktiskt det väl ställt även utan Molins, bara ett riktigt tungt nyförvärv skulle spetsa truppen där.

Han vill ha bra betalt

Om MFF löser Agon?

I slutändan handlar det om pengar. Som jag har förstått det kommer Palermo inte kräva någon övergångssumma för Agon, men fler klubbar rycker i honom och han spelar inte gratis. Å andra sidan så har MFF precis fått in 20 miljoner för Pontus Jansson och Miiko Albornoz vilket ger sportchefen Daniel Andersson ett visst handlingsutrymme.

Det har även pratats om att ta in Isaac Kiese Thelin (som har skrivit på från nästa säsong) redan nu, men att ersätta allsvenskans bästa spelare med en anfallare som gjort noll mål på tolv matcher är inget man studsar ut i Europa på.

Nå, bättre då att satsa fullt på Agon Mehmeti.

Inte minst för att ”Åge å Agon” låter så skönt på Malmöitiska.

ARTIKELN HANDLAR OM