Grinig Guardiola vägrade skaka hand – efter uppvisningsmatch

FOTBOLL

”Det är beklämmande”

1 av 5 | Foto: ESPN
Först vinkar Guardiola bort MLS-tränaren som vill skaka hand.

Uppvisningsmatch mot amerikanska MLS All Stars.

Då rann det över för Bayern-tränaren Pep Guardiola.

Tillsammans med sin ledarstab vägrade han skaka hand med motståndartränaren efter matchen.

”Det är beklämmande”, menar amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl.

Fotbollen är på framfart i USA. I natt svensk tid fick ett fullsatt Providence Park se regerande tyska storlaget Bayern München göra upp med ett All Star-lag med MLS-spelare.

Ett b-betonat Bayern ställdes ut på planen mot spelare som Thierry Henry, Clint Dempsey och Tim Cahill.

Amerikanerna drog det längsta strået och vann matchen 2-1. När domaren Jair Marrufo blåste av matchen ville en nöjd All Star-tränare i Caleb Porter skaka hand med Bayern-tränaren Pep Guardiola.

Spanjoren tycker att amerikanerna spelat för hårt och vinkade bara bort Porter, till vardags i Portland Timbers, innan amerikanen i stället försökte skaka hand med andra personer ur Bayerns lederstab.

Men även där fick han nej.

”Det är skrattretande”

Porter följde sedan efter Guardiola in på planen för att försöka till handskakningen.

– Caleb Porter försöker fortfarande att skaka Guardiolas hand och jag hoppas att Guardiola inser att han är fel ute här. Han fortsätter att klaga på domarna. Ja, du är en Champions League-vinnande tränare. Ja, du har vunnit många titlar men det här är ju inte Porters fel, säger ESPN:s kommentator i sändningen.

Men även ute på plan gick Porter bet när Guardiola inte låtsades om honom.

I USA får Guardiola kritik för sitt agerande efter matchen.

”Pep Guardiola vägrar skaka hand med MLS-tränaren Caleb Porter efter matchen. Det är beklämmande agerande från Bayern-staben”, skriver Sports Illustrateds fotbollsskribent Grant Wahl på Twitter och fortsätter:

”Pep Guardiola är en hjälte för Caleb Porter. Jag kan bara föreställa mig hur bedrövad Porter känner sig över att Guardiola inte ville skaka hand. Oförtjänt”.

Max Bretos på ESPN stämmer in i kritiken:

”Bayern-bänkens beteende är skrattretande. Det går inte att lägga fingrar emellan under match. Och var det kanske en ful tackling i dag?”.

Har Guardiola som idol

Efter uppvisningsmatchen handlade förstås presskonferensen mycket om den uteblivna handskakningen.

– Det var en sådan liten del av kvällen. Det finns egentligen inget anledning för mig att prata om det, tränare blir uppspelta ibland. Pep är min idol. Det var ett par tacklingar som slutade illa. Men det var inget medvetet, säger Porter enligt USA Today.

Guardiola insisterar trots reprisbilderna att han inte lade märke till sin motståndartränare vid händelsen.

– Jag såg honom inte. Vi försökte respektera spelet regler och jag uppskattar att mina spelare försökte. Det är inte mitt jobb att oroa mig över deras tacklingar. Det är en annan persons jobb. Jag vet inte om att han skötte jobbet, säger Guardiola.

Se klipp på händelsen här (OBS: Extern länk).