Bengaler i svensk fotboll

”Får snart inte tillstånd att spela matcher alls”

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

MALMÖ. Mats Engquist på intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) jobbar med polis och supportrar för att få till laglig pyroteknik på svenska arenor.

– Alternativet är tråkigare, hanterar vi inte detta så kommer vi snart inte att få tillstånd att spela match över huvud taget. Där har myndigheterna varit tydliga, säger Enquist.

Mats Engquist.
Mats Engquist.

Sportbladet granskar pyrotekniken inom fotbollen. 20 år efter den första bengalen brann på Stockholm Stadion är frågan mer omdiskuterad och polariserad än tidigare. Sedan ett drygt år pågår tester för att pyroteknik ska bli tillåten. Dock är den eldning som kan bli tillåten väsensskild från hur supportrarna i dag hanterar eldningarna.

– De lagliga pyrotekniktester vi nu talar om, bygger på att försöka se om vi kan hitta lösningar som tillgodoser ALLA parters intressen. Det ställer höga krav på god vilja och fantasi för att hitta sådana former, säger Mats Enquist.

”Misslyckat om inte alla är nöjda”

Han fortsätter:

– Krav och synpunkter från olika grupper av fans, klubb, polis, brandskydd och SvFF ska vägas in. Ett test av laglig pyroteknik är alltså misslyckat om inte alla dessa är nöjda.

En eventuell lösning kommer därför med stor säkerhet att innebära ett samarbete om upplägg och ansvar mellan klubb, pyroteknikfirmor och fans. Skeptikerna får säga vad de vill, för det vore tjänstefel av oss att inte försöka. Alternativet är tråkigare, hanterar vi inte detta så kommer vi snart inte att få tillstånd att spela match över huvud taget. Där har myndigheterna varit tydliga, säger Mats Enquist.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bengaler i svensk fotboll

Malmö