Zlatan vann nionde guldbollen

avErik Karlsson, Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 18

Bäst igen.

Zlatan Ibrahimovic vann Aftonbladets Guldbollen för nionde gången – och höll sedan ett känslosamt hyllningstal till Klas Ingesson och Pontus Segerström:

– Det finns ett liv vid sidan av som är mycket viktigare än det här, säger Zlatan Ibrahimovic samtidigt som rösten stockade sig.

Andra svenska fotbollsspelare göre sig icke besvär, Zlatan Ibrahimovic prenumererar vidare på Aftonbladets Guldbollen.

Under kvällens fotbollsgala plockade han hem den nionde i ordningen.

– Vad ska man säga efter nio guldbollar, det finns inte mycket att säga, guldbollarna talar för sig själva. Jag lever min pojkdröm när det gäller fotbollen. Alla priser jag får är ett bevis på att man har gjort något bra och att man är bra på det man gör, säger Zlatan i TV4.

”Må de vila i frid”

Men efter de artighetsfraserna valde han att lägga fokus på och hylla nyligen bortgångna Klas Ingesson och Pontus Segerström:

– Priset är i skuggan av det som händer med Klas och Pontus, jag hade själv en bror som gick bort för några månader sedan i en liknande sjukdom. Det finns ett liv vid sidan av som är mycket viktigare än det här. Må de vila i frid, avslutade Zlatan samtidigt som han kämpade med tårarna.

”Kan svänga snabbt”

På presskonferensen pratade han mer om sorgen:

– Det jag har själv har gått igenom - och när man ser bilderna på Klas och Pontus - är det klart att det blir sorgligt. Som jag sa, alla de här priserna hamnar i skuggan. Det finns ett liv som är mycket viktigare än det här. Det gäller att njuta av livet och göra det bästa av det, för det kan svänga snabbt.

Under 2014 har Zlatan vunnit Ligue 1, ligacupen och franska supercupen med PSG. Individuellt har han lagt ännu en skytteligatitel till meritlistan med sina 30 ligamål under fjolårssäsongen. I landslaget har han dessutom hunnit med att slå alla tider målrekord.

Under galan fick Zlatan även pris som årets bästa forward.

Motiveringen till Guldbollen 2014

Svenska fotbollförbundets och Aftonbladets Guldbollen går till en spelare som skriver sin och Sveriges historia på en särklassig nivå. Med rekord och titlar utmanar han samtidigt samtiden och framtiden. Guldbollen 2014 går till Zlatan Ibrahimovic.

Zlatans tacktal 2014

Vad säger man efter nio Guldbollar… Tror inte det finns mycket att säga utan Guldbollarna talar för sig själva och jag lever fortfarande min pojkdröm när det gäller fotbollen. Alla de här Guldbollarna jag fått, får, det är ett bevis på att man har gjort något bra och att man är bra på det man gör. Men det hamnar i skuggan av det som hände Klas och Pontus. Jag själv hade en bror som gick bort för några månader sedan i en liknande sjukdom. Så det finns ett liv vid sidan om som är mycket viktigare än det här. Må dem vila i frid och ett stort tack till alla er som hjälpt mig på plan och utanför plan. Utan er var det här inte möjligt. Tack.

Publicerad: