Patrik Andersson minns El Clasico

avMoa Bjurner

Publicerad:

Bjärred: En av många tuffa matcher

El Clasico brukar bjuda på bra underhållning, inte minst fotbollsmässigt.

För den tidigare Barcelona-spelaren, Patrik Andersson, är det dock en särskild läktarfajt som är starkast i minnet.

– Det är framför allt grishuvudet som etsat sig fast, säger han.

När man spelat i en av världens största klubbar, som Patrik Andersson gjort, blir stormatcherna vardagsmat. Efter en karriär i både tyska storklubben Bayern München och spanska Barcelona var det främst möten med ett Real Madrid som stod för det största utmaningarna.

– Matcher mot Madrid, det är det bästa som går att frambringa. Det var fantastiska matcher. Madrid köpte in vad de ville ha, så det hade ett fantastiskt lag.

Lämnade för ärkerivalen

Patrik Andersson nämner ett särskilt El Clasico-möte, trots de otaliga stormatcherna som han spelat. Matchen med grishuvudet.

Bakgrundshistorien lyder som följer. Efter fem säsongers trogen tjänst som kapten i Barcelona utnyttjades en utköpsklausul i Luís Figos kontrakt och han lämnade klubben för ärkerivalen Real Madrid. Det var ett stort svek för Barcelona-supportrarna.

När klubbarna möttes på Camp Nou år 2002 var stämningen därför om möjligt än mer uppiskad än vad den vanligtvis var.

Patrik Andersson minns hur de katalanska fansen började kasta in saker på planen.

– Jag kommer ihåg hur publiken viftade med sedlar, slängde in flaskor och andra tillhyggen. Figo var ansvarig för att ta hörnorna och i samband med en hörna blev det tajt med publiken. Då började det hagla in saker. Det är framför allt grishuvudet som etsat sig fast.

"Lätt att ladda"

Han minns att det ofta var mycket stök kring matcherna från fansens håll och att det till slut blev avdramatiserat från spelarhåll när lagen möts så pass många gånger. Samtidigt säger han det var lättare att tagga igång inför El Clasico.

– Det är en väldigt lätt att ladda eftersom man får mycket gratis, om man som spelare rycks med i stämningen. Det är ett sätt att bryta vardagen som fotbollsspelare också. Man vet att är man inte hundraprocent får lagen problem, så är det i en sådan match.

Uppladdningen inför mötena såg ut precis som de andra matcherna. Laget tränade dagen innan och checkade alltid in på hotell kvällen. Sedan hade spelarna hela dagen innan matchstart att förbereda sig.

– Barcelona är en speciell förening, El Clasico är en av många tuffa matcher. Du är i en klubb för att leverera, man orkar inte lägga tid och kraft på något annat. Det är här och nu, denna match som gäller. Efter det laddar man om för nästa match.

Matcherna avlöste varandra, seriematcher, Champions League-möten och landskamper. Patrik Andersson beskriver att det inte är förrän han ställt fotbollsskorna på hyllan som han fick chans att begrunda det han varit med om.

– Det finns ingen möjlighet att stanna upp och njuta. Det är först efter karriären man har möjlighet att reflektera.

Hur tror du det går i helgens El Clasico-möte?

– Det är jättesvårt. Real imponerade stort mot Liverpool. Det är inte lönt att tippa, det kommer bli en väldigt bra match med tanke på de spelarna som är med och kan avgöra på egen hand.

Publicerad: