Källström utpekad: ”Sämsta någonsin”

Rankas som Wengers sämsta köp

avAndreas Käck

I januari 2014 blev Kim Källström, ytterst oväntat, klar för spel i Arsenal.

Nu pekas han ut som Arsène Wengers sämsta vintervärvning någonsin.

”Det var definitivt inte ett av Wengers bästa beslut…”, skriver Express.

Nyheten briserade som en bomb på ”deadline day” den 31 januari 2014. Arsenal – som i vanlig ordning hade skadeproblem på mittfältspositionerna – behövde förstärka truppen och helt plötsligt poppade Kim Källströms namn upp i nyhetsflödet.

Den svenske landslagsmannen huserade då i ryska Spartak Moskva och Arsène Wenger bestämde sig för att ta en chansning.

Några timmar senare var allting klappat och klart; Arsenal hade – till mångas stora förvåning – tagit in Kim Källström på lån.

Värvades trots skada

Men det fanns ett problem.

Han var nämligen skadad.

Sportbladet kunde – tillsammans med engelska källor – avslöja att den då 31-årige mittfältaren hade dragit på sig en ryggskada på semestern i Abu Dhabi och i sitt sommarprat berättade Källström att han var nervös när han genomgick den obligatoriska läkarundersökningen timmar innan övergången blev officiell.

Men affären gick alltså i lås och när allting summerades hade Kim Källström spelat totalt fyra matcher i en av världens största klubbar.

Visserligen fick han slå en av straffarna i FA-cupens semifinal och han tackade för förtroendet genom att göra mål vilket sedermera ledde till att Arsenal gick vidare och till slut bärgade sin första titel sedan 2004/05 – men totalt sett kan hans sejour i Arsenal knappast beskrivas som en succé.

Snarare raka motsatsen.

Foto: STEFAN MATTSSON

”Sämsta värvningen”

När tidningen Express nu rankar Arsène Wengers sämsta januarivärvningar så tar Kim Källström en förstaplats på listan – alltså som den sämsta värvningen någonsin.

”På första plats hittar vi den svenske mittfältaren Källström, som kom på lån från Spartak Moskva i januari 2014. Arsenal hade ett manfall på mittfältet på grund av skador och fansen förväntade sig att Wenger skulle slå på stort på deadline day.

Vad som hände? Han valde Källström, som dessutom var SKADAD när han skrev på och som inte kunde göra sin Arsenal-debut förrän den 25 mars. Arsenal var medvetna om skadan efter att ha gjort läkarundersökningen men Wenger valde ändå att fullfölja affären.

Han gjorde bara fyra framträdanden innan han återvände till Ryssland i slutet av säsongen, varav ett där han byttes in i förlängningen i FA-cupsemifinalen mot Wigan och gjorde mål på straff.

”Definitivt inte ett av Wengers bästa beslut”, skriver Express i sin motivering.

Kim Källström spelade den gångna säsongen i Djurgården, men nyligen gick han ut och meddelade att han bestämt sig för att avsluta karriären, 35 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM