Förvåningen i natt: ”Riktigt bleka”

Svenskarna om Rysslands svaga insats: ”Virrigt”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Första plats i Nations League-gruppen låg i potten.

Efter Sveriges säkra seger var flera spelare förvånade över det svaga ryska motståndet.

– Kollar man på var de spelar och vilka lönekuvert de har så är det klart att man tycker att de borde varit bättre, säger Mikael Lustig.

Trots en svag start mot Turkiet tidigare i höst lyckades det svenska landslaget vinna sin grupp i Nations League, nivå B.

När Ryssland kom på besök i Sverige fanns möjligheterna till en gruppseger i vågskålen. För ryssarna hade det räckt med oavgjort, men Sverige ville annat och vann övertygande med 2–0.

”Det var lite virrigt”

Efter segern i matchen och gruppen fanns det en förvåning över motståndet bland spelartruppen.

– Det var en överkörning. Ryssland var riktigt bleka, jag vet inte riktigt vad de tänkte eller vad deras taktik var för något. Från start så är det en total överkörning. Vi spelade bra fotboll och samtidigt lät de låter oss göra det också, säger Mikael Lustig och fortsätter

– Det var lite virrigt, men det är klart att de spelade med många spelare på nya positioner.

Men ni hade förväntat er ett hårdare motstånd?

– Det är ett lag som gick till kvartsfinal i VM. En stor fotbollsnation med extremt många invånare och fotbollen är extremt stor där. Kollar man på var de spelar och vilka lönekuvert de har så är det klart att man tycker att de borde varit bättre, säger högerbacken.

Flera andra spelare var också förvånade. Jakob Johansson var en av dem.

– Jo, det var lite den känslan jag hade också. Jag vill inte använda ordet enkelt för jag tyckte att vi gjorde det väldigt bra men vi trodde inte att vi skulle ha det övertag som vi hade framförallt i första halvlek, säger mittfältaren.

Det dröjde länge innan spelarna kom ut från omklädningsrummet på Friends Arena sent på tisdag kväll. Höstens sista landskamp, avslutningen på ett vackert landslagsår, skulle summeras och njutas av.

Och det fanns skäl till det.

Nations League inleddes i september med en tung smäll mot Turkiet.

Sverige tappade 2–0-ledning till 2–3.

Kritik – även från spelare

Surt då, men efter segern i gruppen under tisdag kväll kunde spelarna andas ut och njuta lite extra.

Det gjorde Mikael Lustig, som även passade på att skicka en passning till de kritiker som höjde rösterna efter Turkietmatchen.

Bland de kritiska rösterna fanns faktiskt några av lagets egna spelare. Men även experter med gedigen erfarenhet av landslaget.

– Jag frågar mig vad som hände de sista 20 minuterna, man kan kräva mer av de svenska spelarna som fanns ute på plan, sa Radiosportens expert Richard Henriksson.

Sportbladets krönikör Simon Bank skrev så här i sin matchanalys:
Janne Andersson behövde två år för att bygga ett av världens åtta bästa landslag. Turkiet behövde två minuter för att skicka tillbaka det ner i källaren.”

Mikael Lustig, berörde ämnet efter segern mot Ryssland och avancemanget i Nations League:

– Vi kommer tillbaka efter VM och torskar mot Turkiet och det känns som att luften går ur alla och det är "dags för föryngring" och "det här håller inte längre", sen visar vi återigen att vi håller, säger han och fortsätter:

– Fantastiskt starkt, helst med tanke på den starten vi hade i den här gruppen. Vi vet att vi är starka.

”Det kan inte vara bättre”

Var du förvånad över kritiken efter Turkiet-matchen?

– Alltså, man har varit med i gemet länge och vet att det går snabbt i fotboll. Såklart att man var lite chockad efter Turkietmatchen. Vi gjorde ingen toppenmatch, men fortfarande var vi så bra att jag tycker att vi skulle vinna matchen. Men det var många som höjde sina röster då och tyckte det var dags för något nytt och att luften hade gått ur oss.

Har ni tystat kritikerna nu då?

– Nja. Vi får vänta till mars, gör vi en dålig match igen så går det snabbt. 

Var den yttre kritiken något som ni tog upp inom gruppen?

– Nej. Vi vet vad vi är bra på.

När högerbacken ska summera landslagets 2018 gör han det så här:

– Det kan inte vara bättre. Vi gör personbästa på personbästa. Vi har gjort ett jättebra VM, det finns egentligen bara en plump och det var mot Turkiet, säger han och sätter ord på styrkan i laget.

– Det är att vi vet vad vi ska göra och att alla jobbar stenhårt för varandra. Från målvakt fram till forwards. Gör någon misstag är en annan där och räddar upp det, det är inte så att man står där och gestikulerar....

Publicerad: