IFK Göteborg-bibeln är här – 116 sidor bara om Blåvitt

Rekordtjockt magasin – säljs 14–29 juli

Några av uppslagen i fullmatade bibeln om IFK Göteborg.
Några av uppslagen i fullmatade bibeln om IFK Göteborg.

Ett ögonblick, Henrik Lundgren, en av reportrarna bakom IFK Göteborg-bibeln. Rekordtjock klubbmagasin?

– Ja, det finns ju en del att skriva om den här klubben, så vi gick upp med ytterligare 16 sidor jämfört med tidigare.

Så nu finns ALLT om IFK Göteborg med? 

– Skojar du? Vi hade kunnat göra ett magasin på 200 sidor och ändå inte fått slut på artikeluppslag. En ärkeängel som Glenn Hysén nämns bara i förbifarten exempelvis. Men vi har fått med väldigt mycket om IFK Göteborg.

Fast ärligt talat, Blåvitt ligger tolva i allsvenskan, krisar både ekonomiskt och sportsligt och får knappt ihop en startelva. Är det verkligen läge att ge ut en bibel om klubben i det läget?

– Absolut, skulle jag säga. Supportrarna lider nu, så vad kan väl då vara bättre än att få läsa om alla de framgångar som klubben har haft tidigare i historien? Uefacupgulden 1982 och 1987, Champions League-framgångarna under 1990-talet, alla SM-gulden och en mängd storstjärnor. Mumma för en ängel som annars i nuläget kanske helst vill dra täcket över huvudet och somna om. Vi har försökt att gå på djupet i artiklarna, så att både gamla och unga supportrar ska haja till och lära sig något nytt. Att Blåvitt slog Hamburg med 3-0 i Uefacupfinalen känner de flesta till, men historien bakom är kanske inte lika självklar för alla.

Fantastiskt att höra Bebben

För egen del då, vad har varit roligast att göra?

– Oerhört svårt att välja. Att åka hem till Sven-Göran Eriksson och prata om hur allting började var väldigt speciellt, liksom att följa bröderna Holmgren under ett dygn i barndomstrakten kring Gällivare. Och förstås, att gå omkring i Bergamo och se hur Glenn Strömberg lever i dag. Eller en långlunch med Dan Corneliusson där han berättade om de tunga perioderna och tiden i fängelset. Men mest minnesvärt för egen del var nog ändå förmiddagen hemma hos "Bebben" på Hönö. Jag är alldeles för ung för att ha sett honom spela, men att få återuppleva hans karriär genom hans egna ord var fantastiskt.

Det låter som att du snodde alla de bästa jobben?

– Nu förstår jag inte alls...? Men jag tror att kollega Per Bohman hade minst lika trevligt när han satt och diskuterade politik och livet med "Röde Ruben" eller alla gamla Uefacup-minnen med Stig Fredriksson. 

Vad av alla artiklar kommer bli mest omdiskuterat?

– Utan tvivel vår ranking av de 82 största blåvita ikonerna. Det är förstås fullständigt omöjligt att göra alla våra läsare nöjda. Men jag tror att de allra flesta kommer hålla med om nummer ett på listan. 

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att Glenn Hysén vill vara med på en intervju när vi gör en ny Blåvittbibel om några år. 

IFK Göteborg-bibeln kostar 69 kronor i butik och säljs 14–29 juli i Västsverige, Värmland och Småland. I övriga landet återfinns tidningen endast hos Pressbyrån.
IFK Göteborg-bibeln kostar 69 kronor i butik och säljs 14–29 juli i Västsverige, Värmland och Småland. I övriga landet återfinns tidningen endast hos Pressbyrån.
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.