Förbundet kräver kompensation på två miljoner kronor

FOTBOLL

ABU DHABI. Danmark ställde in VM-kvalmatchen mot Sverige.

Svenska Fotbollsförbundet kräver två miljoner kronor i ersättning.

– Vi utgår så klart från att vi blir kompenserade, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Expressen.

Foto: TT

En konflikt mellan danska fotbollförbundet och dess damlandslag ledde till spelarstrejk och en inställd VM-kvalmatch med Sverige.

I november meddelade Uefa att Danmark skulle bestraffas med en 0–3-förlust och 200 000 kronor i böter. Men Svff överklagade beslutet - svenska förbundet ansåg att straffet var för lågt och att Danmark borde uteslutas från VM-kvalet.

Utgår från att förbundet blir kompenserade

Svff har skickat ett krav till Uefa där man anser att man borde få en ersättning på två miljoner kronor.

– Det vi har gjort nu är att vi sammanställt vilka kostnader vi har haft inför den här landskampen och som har drabbat oss. Det handlar om biljetter, annonsering inför matchen, mat, logi, logistik och en mängd olika saker runtomkring matchen, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Expressen.

Sjöstrand betonar att den summan har inget att göra med de disciplinära åtgärderna, och han utgår från att förbundet blir kompenserade.

Förbundet har skickat ytterligare ett krav till Uefa.

– Den handlar att om inte Uefa kommer till någon annan disciplinär åtgärd måste regelverket ses över. Vi måste säkerställa ett regelverk som säger att om du inte kommer till en match så ska det få konsekvenser. Där kan man se över regelverket totalt sett, säger Sjöstrand.

”Då hade vi ju inte behövt spela”

Han anser att det måste finnas tydliga konsekvenser när en sådan sak sker i ett VM-kval eller EM-kval. Det här är en större fråga än situationen med Danmark.

– Danmark förlorade ju matchen med 3-0 mot oss. Säg att vi hade gjort samma sak inför Hollandsmatchen vi hade med herrarna. Där vi kunde förlora med 6-0 och ändå gå vidare, säger han till Expressen.

– Då hade vi ju inte behövt spela den matchen, tagit en 3-0 förlust och sedan varit klara för Play off. Så kan vi ju inte ha det. 

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM