”De här domarna har inte erfarenheten”

Jonas Erikssons kritik mot VM-domarna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

FOTBOLL

Han ville döma VM – men fick nobben av Fifa.

Nu pekar Jonas Eriksson ut elva domare som han inte tycker förtjänar en plats i mästerskapet.

– De här domarna har inte riktigt den erfarenheten, säger han till SVT.

Jonas Eriksson var mäkta besviken när han på julafton förra året fick beskedet att han inte kommer få döma i fotbolls-VM.

Dels var han irriterad på hur budskapet förmedlades, dels på hur Fifa gick till väga när de utsåg den 35 man stora domarstyrkan som skickas till mästerskapet.

– Det finns en brist på dialog, feedback, hur man pratar med domare och ger besked. Vi fick läsa i tidningarna att vi inte fick en VM-plats. Ingen har pratat med oss. Den typen av ledarskap är svår att acceptera och lusten och passionen som man drivs av försvinner när man inte får något tillbaka, sa han till SVT i maj och meddelade att han avslutade sin domarkarriär.

– Det finns ingen transparens, det finns nepotism och det kan jag inte acceptera. Det finns ett ledarskap som gör att jag inte vill fortsätta.

I stället kommer han verka som expert för SVT under sommarens mästerskap.

På uppdrag av kanalen har han nu recenserat domarna som finns på plats i Ryssland – och slagit fast att hela elva av dem inte är bra nog att vara där.

”Det är alldeles för många”

Det handlar om Sato Ryuji (Japan), Abid Charef Mehdi (Algeriet), Diedhiou Malang (Senegal), Grisha Ghead (Egypten), Mohammed Mohammed Abdulla (Förenade Arabemiraten), Sikazwe Janny (Zambia), Tessema Weyesa Bamlak (Etiopien), Marrufo Jair (USA) Montero Ricardo (Costa Rica) Hauata Norbert (Tahiti) och Karasev Sergey (Ryssland).

– 35 stycken domare totalt är alldeles för många för att alla ska få chansen. Om vi plockar bort dessa elva domare ligger vi på samma numerär som vi egentligen gjorde i Brasilien. Självklart kan det vara tufft men de här domarna har inte riktigt den erfarenheten, säger Jonas Eriksson.

Samtidigt sätter han ett frågetecken bakom Gassama Bakary Papa, från Gambia, vars domarteam har tappat Marwa Range på grund av en mutskandal som blev känd förra veckan.

– Gassama Bakary Papa, från Gambia, vars assisterande domare som också blev avstängd för korruption här om veckan. Han har inget team helt plötsligt – hur ska de formera honom? Ändå är Gassama Afrikas bästa domare under flera år, säger Eriksson och tillägger:

– Jag är inte säker på om de kommer att klara av det eller har kompetensen.

Eriksson har i sin karriär dömt mästerskapsmatcher i EM 2012, VM 2014 och EM 2016.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.