Publikrekordet uteblev när Djurgården slog Hammarby

avErik Wallskog

Hammarbys svit på fyra år utan derbyseger fortsätter.

Under söndagen vann Djurgården en jämn match med 1–0 efter att Mia Jalkerud gjort matchens enda mål.

– Det var en tuff match från början till start, så att vinna är otroligt skönt, säger matchvinnaren till Sportbladet efter matchen.

Redan på förhand pratade Olga Ekblom och Mia Jalkerud om en jämn match med mycket kamp.

Det såg länge också ut som att lagen helt skulle ta ut varandra. För trots flera bra målchanser åt båda håll var ställningen länge mållös.

I Djurgårdens fall berodde det på att Emma Holmgren i hemmamålet storspelade och för Hammarbys del var oskärpa den stora orsaken.

– Vi hade få chanser och Hammarby hade en del lägen och kunde satt dit både ett eller två mål, de var absolut inte ofarliga, säger Mia Jalkerud efter matchen.

”Otrolig känsla”

Men med drygt tio minuter kvar att spela gjorde just Jalkerud matchens enda mål. Dif-kaptenen tog hand om en andraboll precis utanför de grönvitas straffområde, tryckte av och lämnade Emma Holmgren i hemmamålet chanslös.

– Det kom en långboll som damp ner utanför straffområdet som jag tog in och sköt precis intill stolproten. Känslan efter var otrolig, dels för min egen del då jag inte fått dit någon boll än och dels skönt att göra det i en sådan här match där alla är emot oss, säger Jalkerud.

– Det var tungt. Det kändes som vi hade kontroll på spelet på egen planhalva, men vi tappade bort lite positioner i försvarsspelet och det blir en andraboll vi inte var tillräckligt nära på, säger Hammarbys tränare Ann-Helén Grahm.

Varför har Hammarby så dålig statistik mot Djurgården?

– Varje säsong är en ny säsong, jag har inte haft något som helst fokus på det. Vi har varit i nuet och även om vi har tre raka uddamålsförluster så känner vi att det tagits kliv framåt i de matcherna, säger Grahm.

Långt från rekordet

Inför matchen satsade hemmalaget på att slå det damallsvenska publikrekordet på 9 414 åskådare. Men redan vid avspark var det tydligt att någon sådan siffra inte var aktuell. Drygt 4 000 fanns på läktaren.

– Det var häftigt. Det visar vad Hammarby är för förening och vilka supportrar som finns här. Det var jättehärligt, säger Grahm.

– Det var en rolig match att spela. Man imponeras av Bajen att de hela tiden lyckas dra så mycket publik, stämningen var jättehärlig, säger Mia Jalkerud.