”Vi har sålt för över 200 miljoner”

avPelle Strandman

2013 var elitlicensen hotad – nu är verkligheten en helt annan för Djurgården.

Efter försäljningen av Felix Beijmo har Dif nu sålt för över 200 miljoner kronor sedan Bosse Andersson blev sportchef 2013.

– Det är klart jag är stolt över det, säger han till Sportbladet.

När Bosse Andersson återvände till sportchefsstolen i Djurgården för knappt fem år sedan befann sig klubben i en ekonomisk kris.

En kris så pass allvarlig att Dif riskerade att förlora sin elitlicens och allsvenska plats.

– Vi var i en tuff situation. Vi hade lika gärna kunnat hamna där Helsingborg hamnade i superettan. Vi tog några tuffa beslut och i dag så är vi en välmående fotbollsklubb, säger han.

”Super-Bo”, som han kallas i Djurgårdskretsar, har varit högst bidragande till att klubben har lyckats vända den negativa trenden 180 grader åt rätt håll.

– Det är en otrolig utveckling vi haft. Och den har vi haft på egen hand och vi är otroligt stolta över det. Det är otroligt många spelare som har kommit till Djurgården, utvecklats och gått till olika väderstreck i olika länder. Det gör att klubben har en god ekonomi och har man det kan man nå sportsliga resultat.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Allsvenskans dyraste back

Redan förra året skrev Sportbladet att Andersson hade sålt spelare för runt 150 miljoner kronor – bland dessa anfallaren Michael Olunga för hela 40 miljoner.

Sedan dess har klubben dessutom sålt Magnus Eriksson för runt tolv miljoner, Othman El Kabir för sex miljoner – och nu Felix Beijmo för 30 miljoner kronor.

Den sistnämnda summan bekräftas av Bosse Andersson och innebär att den 20-årige högerbacken blir den dyraste försvarsexporten någonsin från allsvenskan.

– Ja, det kan jag bekräfta.

”Mer än 200 miljoner”

Totalt blir det runt 200 miljoner kronor i spelarförsäljningar sedan Bosse Andersson anslöt 2013.

– Ja, det låter rimligt. Och jag tror till och med att det är mer än 200 miljoner, säger han och fortsätter:

– Det är en del av mitt jobb. Sport och ekonomi hör ihop och vi har skaffat oss fantastiska förutsättningar att driva klubben på lång sikt. Det är klart att jag är stolt över det.

Bosse Andersson tar inte full cred för försäljningen av Felix Beijmo utan påpekar att Brommapojkarna också ska få en del av kakan.

– BP har gjort ett stort jobb i Felix Beijmo och vi har kryddat det. Då slutar det med en lycklig saga och då är det klart att BP ska ha pengar. De har gjort ett jättebra arbete.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM