Zlatan klättrar på lista över mest kända idrottarna

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

FOTBOLL

För tredje året i rad listar ESPN världens mest kända idrottare.

Zlatan Ibrahimovic klättrar en placering – samtidigt som ishockeyn inte tar en enda plats på topp 100 det här året heller.

”Det finns knappt inga hyllningar till Ibrahimovic som han inte redan sagt själv”, skriver ESPN i motiveringen.

ESPN har tre år i rad gett sig på att försöka ranka världens 100 mest berömda idrottare utifrån tre kriterier. Man väger samman reklamintäkter, antalet sökningar på Google och följare i sociala medier (det sociala medier där idrottaren har flest följare).

Precis som förra året toppar Cristiano Ronaldo före Lebron James och Lionel Messi.

För Zlatan har året fotbollsmässigt varit tyngre än tidigare, ändå har han tagit ett steg upp på listan från 26:e till 25:e plats, strax efter James Harden och precis före Wayne Rooney.

”När (boxaren) Anthony Joshua vann sin titelfajt i Cardiff den 31 mars handlade ändå mycket efteråt om att folk tittade på Zlatans drömmål från LA Galaxy-debuten i telefonen. Det är berömmelse”, skriver ESPN i motiveringen.

På listan finns förutom fotbollspelare och basketspelare gott om NFL-stjärnor och tio cricketspelare, men också tennisspelare som Caroline Wozniacki (66), konståkaren Yuzuru Hanyu (70) och simmaren Ning Zetao (86).

Ovetjkin nummer 133

Men inte en enda ishockeyspelare.

Inte en enda av NHL-stjärnorna tar plats och ESPN har själva fått gå ut och förklara hur det kan komma sig. Man pekar på att idrotten globalt sett är tämligen liten om man jämför med stora asiatiska idrotter och dessutom är det många av ishockeystjärnorna som har relativt låga reklamintäkter.

Foto: Alex Brandon / TT / NTB Scanpix

Totalt är grundutbudet i rankningen 600 spelare och den första hockeyspelaren på den långa listan är Alexander Ovetjkin på plats 133 och Sidney Crosby återfinns sedan på plats 157.

Länk till hela listan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.