Sverige sämre än Norge utan Östersund

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

avSimon Norberg

FOTBOLL

Östersunds framfart räddar Sverige.

Utan framgångarna i Europa hade Sverige noterat ett bottenrekord på Uefas nationsranking.

Och då varit sämre än länder som Norge och Kazakstan, rapporterar bloggen Uefaranken.

Vi har inte varit bortskämda med svenska framgångar i Europa de senaste säsongerna, bortsett Malmö FF:s Champions League-äventyr 2014 och 2015.

Enligt bloggen Uefaranken riskerade Sverige att notera sin sämsta placering någonsin på Uefas nationsranking om det inte hade varit för Östersunds FK.

Bättre än MFF

Uefas nationsrankning bestämmer hur många lag från ett visst land som får platser i Champions League och Europa League, samt i vilka omgångar av turneringarna som lagen går in.

Rankningen är uppbyggd på hur länderna har levererat under Europaspelet de fem senaste säsongerna och varje år faller den äldsta säsongen bort.

Östersunds segrar mot Galatasaray och Paok i kvalomgångarna samt vinsterna i EL:s gruppspel har gjort att de stått för 2,875 av de 4,625 poäng Sverige hittills tagit den här säsongen. Det är mer än vad Malmö bidrog med CL-året 2015 då de stod för 2,375 av Sveriges 4,75 poäng.

”Minst en seger till”

Sverige är i dag på en 22:a plats på rankingen men hade utan ÖFK:s framgångar landat in på en 30:e plats, sämsta placeringen någonsin, efter bland annat Norge och Kazakstan.

”När MFF inledde kvalet med att åka ut direkt mot Vardar och Norrköping misslyckades mot litauiskt motstånd, var det totalt jävla mörker. Fallet ner från att nosa på topp-20 till att undvika hamna under 30-strecket var hårt och obarmhärtigt. Nu är Sverige 22:a istället för 30:e på nationsrankingen, och det finns dessutom viss chans att klättra. Två ÖFK-segrar och vi är förbi Polen, som misslyckades totalt och inte fick med någon klubb i gruppspelen. Hoten bakifrån är främst Bulgarien, Skottland och Serbien, och det krävs nog minst en ÖFK-seger för att hålla alla tre bakom sig”, skriver bloggen Uefaranken.

För att förutsättningarna ska förändras i framtiden krävs det ett kliv till 17:e plats på rankingen för att ligamästaren då ska få inleda Champions League i kvalomgång två samtidigt som cupmästaren skulle gå in i tredje kvalomgången i Europa League och ligatvåan i omgång två.

Så mycket är EL-trupperna värda 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM