KLART: Inga segrare förrän vid 13 års ålder

Publicerad 2015-11-27

Gäller fotbollscuper och serier: "Blir mycket lugnare"

I dag stod det klart att inga fotbollscuper eller serier kommer få en slutsegrare för barn upp till tolv år från och med 2017.

Det förslaget röstade Svenska fotbollförbundet igenom på representantskapsmötet i dag.

Det var inför förra årets representantskapsmöte som Lars Norman, vice ordförande för Dalarnas fotbollsförbund, föreslog att slutsegrare inte ska få utses i föreningsarrangerade tävlingar i åldersklasser till och med elva år.

Det landade till slut i att ett förbud infördes för barn till och med tolv år.

Samtidigt ska det vara möjligt att bevilja undantag från förbudet, som vid Gothia Cup – något som förbundsstyrelsen nu fått i uppdrag att föreslå riktlinjer för.

Lars Norman var inför dagens möte kritisk för att att åldersklassen ändrats från hans ursprungliga förslag.

"Mer lämplig gräns"

– Jag vidhåller fortfarande att elva år är en mer lämplig gräns eftersom det var den vi började testa för fyra-fem år sedan. Vi tycker att tolv år är en lämplig ålder att börja med tävlingsfotboll, sa han till Sportbladet.

Han tycker att det blivit en mer trivsam miljö i Dalarna sedan de slutade med att utse slutsegrare i serier och cuper för spelare upp till elva år.

– Finessen med det här är att om du som elvaåring är iväg och spelar match så vinner du, spelar oavgjort eller förlorar den. Då är det avgjort. Förlorar du första matchen annars kanske du inte har någon chans att vinna cupen men med det här förslaget blir varje ny match istället en ny tävling.

– Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning när du inte behöver sikta på kvartsfinal, semifinal eller final.

Följ ämnen i artikeln