The Guardian

Barnes: Få mörkhyade managers får nytt jobb

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

”En ljushyad person kan bli av med sitt jobb och sedan få ett nytt”

John Barnes.
John Barnes.

John Barnes har inte tränat ett lag sedan 2009.

Orsaken enligt han själv – hudfärgen.

– En ljushyad person kan bli av med sitt jobb och sedan få ett nytt. Väldigt få mörkhyade managers kan förlora jobbet och sedan få ett nytt, säger Barnes till ITV4 enligt The Guardian.

John Barnes hade en fin fotbollskarriär med spel i Watford, Liverpool, Newcastle och Charlton – samt runt 80 landskamper för England. Han tog över som tränare i Celtic 1999/00, och var samtidigt registrerad som spelare men lirade inte en enda minut.

Efter sejouren i Skottland var han arbetslös i åtta år innan han tog över Jamaicas landslag, där han stannade i ett drygt halvår. I juni 2009 tog han över Tranmere tillsammans med Jascon McAteer, men det var ingen rolig tid. Spelarna kallade tränarduon för ”Dumb and Dumber” och i oktober fick de sparken från ledningen.

Sedan dess har inte Barnes haft ett enda tränaruppdrag.

”Bara att titta på samhället”

51-åringen anser att om hans hudfärg hade varit ljus hade det varit enklare att få ett jobb.

– En ljushyad person kan bli av med sitt jobb och sedan få ett nytt. Han blir av med sitt jobb, han får ett nytt. Men väldigt få mörkhyade managers får ett nytt jobb efter att de har fått sparken, säger Barnes.

– Det är bara att titta på samhället. Hur många mörkhyade personer finns det i högra positioner i olika branscher? Vi kan prata journalistik, vi kan prata politik. Så varför skulle det vara annorlunda inom fotbollen?

Barnes får stöd av förre storspelaren Ian Wright.

– Det är märkligt att någon med John Barnes kunskap och status inte har fått jobba mer med fotbollen. Jag vet inte vad det skulle kunna bero på annars, säger han om hudfärgen.

Les Ferdinand har tidigare uttryckt sina åsikter om situationen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

The Guardian

John Barnes

Premier League