"Jag ska göra det bättre än Nyasha"

FOTBOLL

Tino Kadewere hyllas efter debuten

1 av 2

Tino Kadewere har spelat åtta minuter i allsvenskan och pratar redan om att flytta till Arsenal.

Sportchefen Bosse Andersson tror att vi står inför ett av de största genombrotten i Djurgårdens historia.

– Han kan bli en av våra största fotbollsspelare genom tiderna, säger han.

Sigge Parling, Knivsta Sandberg, Stefan Rehn, Kim Källström och Tino Kadewere. Där har du en kvintett spelare som kan komma att finnas kvar i Djurgårdarnas hjärtan för alltid, om du får tro sportchefen Bosse Andersson.

Känns ett namn lite lättviktigt i jämförelse med de andra? Hänger du upp dig på att den sista killen på listan bara har gjort åtta allsvenska minuter hittills?

Då får du ge det lite tid, tycker Bosse.

"Inte sett en skickligare"

– Han är en mycket bättre fotbollsspelare än Nyasha Mushekwi. En mycket skickligare talang. Han är komplett. Hans nivå finns det ingen stopp på. Han kan bli en av våra största fotbollsspelare genom tiderna, säger han.

Det är stora ord du använder.

– Ja, men jag är helt övertygad, om han får vara frisk. Jag har inte sett en skickligare forward.

När 19-åringen hoppade in stod det 4–2 till Djurgården mot Halmstad, vilket också skulle bli slutresultatet. På sina få minuter hann Tino skjuta två skott och skapa lite oreda i HBK-försvaret.

Han är utlånad över hösten från Harare City i zimbabwiska högstaligan. I avtalet finns en köpoption och ett färdigt fyraårskontrakt, vilket med största sannolikhet kommer att utnyttjas, enligt Bosse Andersson.

"Bättre än Nyasha"

Det vill Tino Kadewere också.

– Jag kan spela mycket bättre än jag gjorde, men jag var lite nervös, jag var rädd, det var min första stora match inför alla fans.

Är du bra nog för att spela på den här nivån?

– Ja. Fotboll är min grej. Det finns inuti mig. Jag är född sån. Min bror var här, Nyasha, så jag ska följa i hans fotsteg och göra exakt vad han gjorde. Kanske göra det mycket bättre än vad han gjorde. Jag har lovat laget det.

Bättre än Nyasha?

– Ja.

Vad betyder det?

– Nyasha gjorde mål. Jag kan också göra mål. Men jag kan också göra saker ute på planen som du inte ens kan föreställa dig att jag kan. Tro mig. Det finns i mig. Jag är född sådan.

Vad är det för saker?

– Fotboll är något medfött. Spelare som Messi och Ronaldo har det inom sig. Lagkamraterna litar på att de ska göra något för laget. Hemma i Zimbabwe litade de andra på mig, så jag ska ta med det hit.

När får fansen se det här?

– Väldigt snart. Den dagen jag får min speltid. Jag förväntar mig att göra några mål om jag får spela.

Tino ledde den zimbabwiska skytteligan på sju mål när han lämnade landet. Det var hans första halvår som seniorspelare.

Vill göra pappa stolt

Trots att han inte har startat i allsvenskan än drömmer han gärna om större äventyr.

– England är målet. Jag vill spela i den bästa ligan. Jag hejar på Man United, men vill verkligen spela för Arsenal. Jag vet inte när, men så snart, så snart.

Vad kommer självförtroendet ifrån? Vad har du uppnått hittills?

– Jag är 19 år gammal och har två landskamper. Jag är så stolt över mig själv. Innan min pappa dog brukade han säga "du kommer inte spela länge i Zimbabwe, spela bara några månader så kommer du vidare". Det var vad som hände. Jag ser fram emot att göra honom stolt.

ARTIKELN HANDLAR OM