Kvalet inför Fotbolls-EM 2016

Nazistskandal i EM-kvalmatch

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Kroatien mot Italien spelades inför tomma läktare efter en skandal i förra mötet i Milano.

På hemmaplan blev det än värre när ett stort hakkors fanns avbildat i gräset under matchen.

– Vi kommer prata om det här i morgon. Om jag är arg? Ja, säger forne storskytten Davor Suker, ordförande i kroatiska fotbollsförbudnet, till Rai Sport enligt Football Italia.

Mötet mellan Italien och Kroatien i höstas omgärdades av en stor publikskandal. Bengaler kastades in på planen från den kroatiska sektionen och domaren tvingades ta ett längre avbrott i matchen.

Efter matchen dömdes Kroatien att spela returen inför tomma läktare.

En match som spelades i Split i kväll. Men trots de tomma läktarna blev skandalscenerna om möjligt ännu värre den här gången.

Under första halvlek såg man ett stort hakkors avbildat i gräset på den ena planhalvan. Enligt AP försökte sedan vaktmästare sudda ut den i halvtid utan att lyckas fullt ut.

”Supportrar har svängt”

Vad som ligger bakom händelsen är fortfarande oklart men det kan vara supportrar från den lokala klubben Hajduk Split som ligger bakom.

– Det man kan konstatera är att det finns ett hakkors där. Man ska inte spekulera för mycket, men Hajduk Split är en klubb med mycket speciella supportrar, säger Sportbladets Simon Bank i Kanal 9 och fortsätter:

– Deras supportergrupp har tidigare stått för antirasistiska värden men det har svängt den senaste tiden och nu finns det en grupp av supportrar som utmärker sig genom att sjunga nazitiska ramsor och ha nazistiska budskap. Det man kan konstatera är att någon har velat ställa till med skandal och man har lyckats över förväntan.

”Väntar säkert tunga sanktioner"

Nu riskerar Kroatien hårda sanktioner från Uefa.

– Jag tror Uefa kommer se på bakgrunden, ett Kroatien som var pressat av tidigare händelser. Ser Uefa att förbundet kunde förhindrat det här så väntar säkert tunga sanktioner för Kroatien, säger Simon Bank.

– Det här är ett sabotage och ett brott. Vi förväntar oss att polisen griper förövarna. Det här är en skam för hela Kroatien, säger Tomislav Pacak, talesperson för det kroatiska förbundet.

Totalt har Kroatien, enligt kroatiska tidningen 24 sata, straffats 13 gånger av Uefa de senaste tio åren. Totalt har bötessumman uppgått till över 8,5 miljoner kronor.

Matchen slutade 1-1 och Kroatien leder nu gruppen två poäng före Italien. Men då kan alltså bestraffningar som bland annat poängavdrag förändra läget i gruppen som också innehåller Norge, Bulgarien, Azerbajdzjan och Malta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!