Lennart Johansson

Svenska fotbollförbundet inte beredda på skandalen

Av: 

Ola Nilsson

FOTBOLL

”Jag har själv fått fått informationen nu på morgonen”

Svenska fotbollförbundet visste ingenting om vad som var på gång i Fifa-toppen med den muthärva som nu rullas upp via gripandena i Schweiz.

– För att vara uppriktig jag har själv fått informationen nu på morgonen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Det är stor Fifa-kongress på gång i Zürich, på fredag är det val av ny ordförande, Sepp Blatter väntas väljas på nytt. Den nu sittande vice ordföranden Jeffery Webb är en av de gripna i Schweiz.

– För att vara uppriktig jag har själv fått fått informationen nu på morgonen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Sjöstrand ska själv resa ner till Zürich under onsdagen. Och fram till han läste tidningen på morgonen visste han inget av skandalen som rullats upp.

– Jag kan inte dra några slutsatser av någonting. Vi försöker skaffa oss mer information, säger Sjöstrand.

Den tidigare Uefa-ordföranden Lennart Johansson har många gånger förut flaggat för egentligheter inom styret i och kring världsfotbollen.

– Jag är inte förvånad. Det här är en ny tragisk sak kopplad till Fifa, säger han till Expressen.

– Det här är allvarligt. Alla vill veta mer, vad är det frågan om, vilka är skyldiga. Jag är glad åt att vi kommer åt såna som bär sig illa åt. Som är lagbrytare, säger han.

”Han klarar sig nog”

Om Blatter kan väljas om på fredag som förväntat – eller om denna enorma kontrovers bara dagarna innan kan påverka – är en het fråga. Johansson ser det osannolikt att Fifa-ordföranden Blatter påverkas.

– Han klarar sig nog. Han klarar sig alltid. Han ser att till att han är skyddad, säger Johansson till tidningen.

Ordföranden i Svenska fotbollsförbundet Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Sjöstrand anländer Zürich under dagen och hoppas få mer information inte minst på plats.

Finns det någon koppling till Sverige eller finns det några svenskar inblandade?

– Jag har inte mer information än det jag kunnat läsa nu på morgonen, vi försöker skaffa oss mer information om situationen, säger Håkan Sjöstrand.

14 personer anklagade

Totalt 14 personer är anklagade – varav 7 greps i Zürich – misstänkta främst för utpressning, bedrägeri och penningtvätt.

Nio högt upsatta Fifa-delegater:

Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin och Nicolas Leoz.

Fyra personer som jobbar på chefsnivå inom marknadsföring inom Fifa: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis och Mariano Jinkis.

José Margulies som en mellanhand som misstänks ha underlättat olagliga betalningar.

De gripna är: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel och Jose Maria Marin.

Källa: New York Times och AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lennart Johansson

Fifa

Sepp Blatter