"Att påstå att jag är oprövad och orutinerad är ett hån"

Foto: GAMMAL I GAMET Halmstads tränare Janne Andersson har varit verksam som assisterande tränare i allsvenskan sedan 1988. Det var en sits som han till slut tröttnade på. ”Jag hade inte orkat en period till, jag var som en frustande tjur”, säger han.
FOTBOLL

HALMSTAD

Grekland vann EM-guld. Nu är den stora frågan på alla fotbollsfans läppar istället: "Vem vinner allsvenskan?".

Inför omstarten har Sportbladets Johan Flinck träffat de tre topplagens tränare för ett snack om avsparken så många väntar på: Allsvenskans höstsäsong.

I dag: Janne Andersson, Halmstads BK.

Halmstads framgångsfilosofi: underkastelse.

Grovjobbarna ska underkasta sig kreatörerna.

Och kretörerna grovjobbarna när det är dags.

Alla ska underkasta sig tuff träning.

Själv har Janne Andersson underkastat sig en chefstränare i åtta år.

- Jag hade inte orkat med en period till som andretränare. Jag var som en frustande tjur, säger Halmstads tränare.

Leder allsvenskan

Halmstads BK leder allsvenskan efter en formidabel vår, har allsvenskans bästa säsongsinledning på tio år och har haft sex spelare på landslagsuppdrag under EM-uppehållet. Ändå heter det:

"Halmstad kommer inte att hålla"

- Det är bra att folk är misstänksamma. Men varför ska man förbereda sig för att det ska gå dåligt? Det brukar heta att "för varje vinst kommer man närmare en förlust", men det är tvärtom - man är lika nära en vinst till, säger Janne Andersson.

Har ännu inte spelat på max

"Halmstad har en orutinerad tränare som är oprövad i motgång":

- Att påstå att jag orutinerad och oprövad är ett hån. Det visar hur otroligt dålig påläst man är. Sen 1988 har jag vistats i den här miljön. Jag har varit i allsvenskan i åtta år med fyra olika tränare. Därmed inte sagt att det nödvändigtvis kommer att gå bra, men väl förberedd för jobbet är jag.

- Det har också tagit mycket energi i vår att stå där och förklara varför det gått så bra.

"Halmstad har inte mött de bästa lagen ännu":

- Jag tycker bara det är synd att vi inte mötte de bästa lagen i våras. Vi var ju i så bra form.

Men bra ska bli bättre.

- Det vi gjort är inte på något sätt fantastiskt. Vi har absolut inte tagit ut max.

Målet under EM-uppehållet har inte varit att bibehålla formen.

- Nej, det räcker inte. Vi måste hela tiden utveckla oss, den dag du säger att du slagit i taket blir du obönhörligen sämre.

- Under försäsongen gjorde vi ett antal "insättningar" på "banken". En del av dem har vi tagit ut i vår, men inte alla. I juni har vi gjort nya insättningar. Det måste man för att för att ha något att plocka ut under en lång höst. Vi har bättrat på vår fysik och repeterat hela vårt sätt att spela.

Liknelsen med finansvärlden ligger nära till hands för Janne Andersson. Efter att pluggat till idrottspedagog fick han anställning i HBK 1988 som ungdomstränare och ekonomiskt ansvarig.

- Jag gjorde mitt sista bokslut den 31 december 2003.

Sedan tog han över som chefstränare efter att varit assisterande tränare i klubben i åtta år under Stuart Baxter, Mats Jingblad, Tom Prahl respektive Jonas Thern.

"Väck med det"

- Jag hade inte orkat med en period till som assisterande tränare. Jag behövde ta tag i saker, jag var som en frustande tjur. Jag ville få utlopp för alla de idéer jag hade.

Under vårens framgångar har det hetat att Andersson har lyckats mixa det bästa från Tom Prahls och Jonas Therns perioder i klubben.

- Det är helt felaktigt. Väck med det. Jag har inte lärt mig av någon annan, däremot har jag tagit intryck av både Tom Prahl och Jonas Tern och alla andra jag träffat under mina år inom fotbollen.

Intryck som skapat en filosofi som bygger på att underkasta sig varandra.

- Fotboll är ett lagspel. Vi har grovjobbare och vi har kreatörer. Om vi generaliserar är kreatörerna våra yttermittfältare och forwards. Resten är grovjobbare. Grovjobbarna ska underkasta sig kreatörerna, men jag vill inte har några kreatörer som står och vilar för att sedan blixtra till. Nej, kreatörerna ska underkasta sig grovjobbarna när det är dags.

Och alla ska underordna sig hård träning.

- Grunden till framgångarna är en väldigt, väldigt bra träningsmentalitet. Vi har tränat 30-40 procent mer i år än tidigare.

Nilsson och "Turbo" visar vägen

I detta har ledande spelare som Mikael Nilsson, Tommy Jönsson och Magnus "Turbo" Svensson en nyckelroll.

- Vi pratar mycket om att skapa goda vanor: att komma väl förberedd till träning och match och att alltid göra sitt bästa. Vi har ett antal spelare som varit i klubben länge och har detta som ledstjärnor. Det ligger i deras natur att träna hårt.

- Trots att det satts upp en vägskylt under sommaren som pekar mot Örjans vall och på vilken det står "Gyllene Tider", säger Janne Andersson:

- Jag har inte tagit i min mun eller ens tänkt tanken att vi ska vinna SM-guld. Det gäller att fjärma sig, och sprida det.

Varför är det så viktigt?

- Annars tappar man fokus på nuet. Tabellen är intressant en gång, och det är när serien är slutspelad. Leder vi då kommer jag att ta ordet i min mun, det lovar jag.

Då ber vi att få återkomma den 30 oktober.

”Vårt mål är fortfarande att bli bland de sex bästa”

Snabba frågor till Janne Andersson.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM