Målet: Att spela med Zlatan igen

FOTBOLL

Succé i Blågult - nu drömmer Marcus Rosenberg om spel i VM-kvalet: Det hade varit kul

1 av 2

SAN DIEGO

De spelade tillsammans i juniorlaget.

Ska Zlatan Ibrahimovic och Marcus Rosenberg återförenas i ödeslandskampen mot Bulgarien?

— Hade varit kul, säger "Mackan" och ler mot San Diegos morgonsol.

26:e mars spelar Sverige en viktigt VM-kval mot Bulgarien i Sofia. Hemmaförlusten mot Kroatien i höstas gör att Sverige inte har råd att tappa så många fler poäng om det ska bli en VM-fest i Tyskland 2006.

Men Henrik Larsson är skadad och frågan är vem som ska bilda anfallspar med Zlatan Ibrahimovic?

Marcus Allbäck, Mattias Jonson eller Johan Elmander var tipsen innan landslaget åkte på experimentläger till USA.

Lagerbäck imponerad

Nu har ett nytt, hett alternativ dykt upp - Marcus Rosenberg, 22.

— Han är definitivt med och slåss om en plats i truppen, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

— Kul att höra, säger Marcus.

I söndagens match mot Sydkorea började Marcus överraskande på bänken. 20 minuter från slutet byttes han in och fixade Sveriges kvittering med en avslutning som förde tankarna till Thierry Henry och andra stora målskyttar.

Vad tror han själv om att komma med i truppen mot Bulgarien?

- Det är klart att man har det som målsättning.

Du har spelat med Zlatan förr?

— Vi spelade i juniorlaget. Sedan spelade vi i Malmös A-lag också. Aldrig från start men jag hoppade in bredvid honom. Vi gjorde en match i svenska cupen också.

Hur skulle det fungera nu?

— Jag minns inte riktigt hur det fungerade då. Men både Zlatan och jag var annorlunda på den tiden. Dagens Zlatan är nog väldigt lätt att spela med. Så det hade varit kul.

Har du haft kontakt med Zlatan efter han lämnade Malmö?

— Nej, vi stod inte varandra särskilt nära. Malmö är en stor stad (skratt).

Började som back

Marcus Rosenberg började sin fotbollskarriär som högerback. Fram till 16 års ålder hade han aldrig spelat forward. Allt förändrades i en juniorfinal mot Brommapojkarna 1998.

— En forward blev skadad och tränaren satte mig på topp. Det gick inget vidare, vi fick stryk med 20, men sedan dess har jag aldrig spelat nått annat. Jag får väl tacka tränaren, Jonny Gyllensjö. Han är juniortränare där fortfarande, har Marcus tidigare berättat för Sportbladet.

Och på den vägen är det. I fjol vann Marcus den allsvenska skytteligan med 14 mål, i lördags sköt han sitt första landslagsmål i sin första landskamp.

Gladde morsan

Vilka har reaktionerna varit hemifrån?

— Morsan och farsan är ju glada. Och flickvännen också (skratt). Mer har jag inte hört eftersom jag blivit av med SIM-kortet och kan inte använda mobilen.

Vilka umgås du med i landslaget?

— Mest är det nog med "Bella" (Fredrik Berglund). Vi har träffats en del i Borås uteliv. Jag känner ju Lasse Nilsson väl och har varit där och hälsat på.

Ajax intresserade

Lasse Nilsson blev nyligen proffs i Heerenveen, även Marcus Rosenberg har varit ryktenas man under vintern. Ajaxtränaren Ronald Koeman studerade honom på plats under en Royal League-match.

— Jag vet att Koeman pratade med min agent (Martin Dahlin). Det har skrivits mycket men det har inte varit några förhandlingar.

Men du stannar i Malmö?

— Ja, det är helt klart. Jag hade ett fantastiskt år i Halmstad och trivdes hur bra som helst, men det går inte att komma ifrån att det är jäkligt roligt att komma hem igen. Jag ser fram emot att spela för Malmö i allsvenskan och eventuellt Champions League. Det känns inspirerande.

Och sedan?

— Det bästa vore ju om Malmö får något betalt, säger Marcus som har två år kvar på kontraktet och vill undvika att gå som bosmanfall.

— En klubb man varit så länge i, vill man ju hjälpa så mycket man kan.

Vill vinna skytteligan

Räkna alltså med att Marcus Rosenberg stannar max ett år till i allsvenskan.

Har du som målsättning att vinna skytteligan igen?

— Målsättningen

är att göra så många mål som möjligt. Då vinner man väl skytteligan. Men det finns många bra anfallare. (Stefan) Selakovic har ju kommit hem. (George) Mourad är farlig.

De vill också spela på topp med Zlatan i Blågult

Henke Larsson är skadad och en ny anfallspartner till Zlatan ska utses till VM-kvalmatchen mot Bulgarien 26 mars. I februari träningsspelar Sverige mot Frankrike, räkna med att någon av de här testas då.