Juventus har blivit ett riktigt rovdjur

FOTBOLL

ROM

Historien om hur Adrian Mutu avslöjades som kokainist, sparkades av Chelsea och köptes av Juventus är minst sagt märklig. Ett skolexempel på modern fotbollsetik och falsk matematik.

I går skulle Juventus ha visat fram sitt senaste nyförvärv för pressen i Turin.

Men presentationen ställdes in, på grund av "byråkratiska detaljer".

Det är kanske sant. Mutu är ett ganska komplicerat förvärv. Dessutom har köpet lett till en hel del syrliga kommentarer i Italien, bland annat från politiskt håll. Om Juventus väntar med presentationen i tio dagar, hinner kanske debatten lägga sig.

Men det är roligt att leka med tanken på hur Juventus generaldirektör Luciano Moggi har tänkt sig att så småningom introducera Mutu:

Här är var nya anfallsspelare fran Rumänien. Finfin kille. Han har visserligen haft lite problem med kokain, men det förekommer ju i de bästa kretsar.

Vi dömdes ju förresten själva för doping härförleden, så vi är ytterst toleranta. Dessutom är en bra affär en bra affär.

Jag vet att det sägs att det är min son som är Mutus nya agent. Den uppgiften kan jag bekräfta. Jag ser dock över huvud taget inte någon intressekonflikt i det. Ingen konflikt alls. Jag och Alessandro kommer alltid väldigt bra överens.

Etiken sänkte värdet

De kommer så bra överens att Mutu går till Juventus på femårskontrakt med en lön på cirka en miljon euro om året.

Hur mycket Chelsea har fått har inte kommit ut, men det är rimligt att anta att Mutus marknadsvärde har sjunkit betydligt efter kokainskandalen. Och att väldigt många klubbar har sett det som ett etiskt problem att köpa Mutu så tätt på avslöjandet och innan avstängningen är över.

Själv hyser jag faktiskt mest av allt medlidande med Adrian Mutu. Jag tror nämligen att modern fotboll på högsta nivå är ett helvete som få klarar sig igenom oskadda.

De som inte har järnpsyke dukar lätt under. Och de svaga är det lätt att använda som syndabockar, för att dölja alla andra egendomligheter som pågår bakom kulisserna i de stora klubbarna.

Chelsea misstänkte att Mutu var kokainist. När skandalen rullades upp i höstas visade det sig att det var Chelsea som hade beordrat dopingtestet som visade att Mutu sniffade.

Det är en ganska märklig uppgift. Varför skulle en klubb medvetet gillra en fälla för sin egen spelare?

Det logiska svaret måste vara att de ville bli av med honom. De uppdagade hans missbruk, släppte nyheten och kastade ut honom till vargarna.

Snart hade Mutu inte bara förlorat sitt jobb utan även sin integritet, heder och ära.

Först erkände han att han hade tagit kokain. Sedan tog han tillbaka och uppgav att han hade tagit "något", oklart vad, för att bli en bättre älskare, absolut inte en bättre spelare.

En rumänsk porrstjärna trädde fram och sade att Mutu minsann inte var något proffs i sänghalmen.

En personlig tragedi

Den 9 november kallade Mutu till presskonferens i Bukarest och bad sina fans om förlåtelse. Han beskrev sig själv som en negativ förebild och bad om ursäkt för att han gjort dem besvikna. Han bad pressen att inte döma honom.

Sett ur det här perspektivet framstår Mutus knarkproblem mest av allt som en personlig tragedi. Så måste i alla fall hans kända landsman Gheorghe Hagi ha uppfattat saken.

Från sin tränarbänk i Istanbul följde han kokainskandalens detaljer. När Chelsea hade sparkat Mutu och engelska fotbollsförbundet hade avkunnat sin dom - sju månaders avstängning - bjöd Hagi Mutu att komma och spela i Galatasaray.

"Dörren är öppen för Mutu, både mitt hjärtas dörr och klubbens. Han har gjort fel, men vem har inte gjort det? Bara Gud. Jag kan inte lämna honom ensam nu när han behöver hjälp."

Visst hade det sett snyggare ut att vänta med att köpa Mutu tills avstängningen är slut den 18 maj. Juventus förvärv visar att klubben är ett riktigt rovdjur på spelarmarknaden. Den väjer inte för något för att göra en bra affär.

Riktigt så hänsynslöst affärsinriktade var Juventus inte så länge de gamla Fiat-patriarkerna levde och utövade sitt ägarinflytande.

Nu är de döda och Juventus tid som gentlemannaklubb verkar definitivt förbi, även på spelplanen.

Det är bara att vänja sig. Efter Zlatan och Mutu kommer förmodligen Cassano.

Kristina Kappelin

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A