Halmstad föll mot Hertha Berlin

FOTBOLL

0-1 efter självmål

Magnus Svensson byggde upp för Halmstads jättechans att få med en poäng från den första gruppmatchen i Uefa-cupen.

Ett friläge men bollen direktskarvades utanför - och Hertha Berlin vann istället med matchen enda mål.

- Snöpligt, sade Magnus "Turbo" Svensson.

Halmstads bästa läge kom när det var två minuter kvar av ordinarie tid.

I sin karakteristiska beslutsamma stil drev "Turbo" bollen till höger, kom in i straffområdet och släppte bollen i perfekt ögonblick.

Där kom Andreas Johansson klivande rätt in i boxen, direktskarvade bollen som gick förbi målvakten men tyvärr också dennes högra stolpe.

- Jag såg inte vem som var därinne, men jag såg att det var en blå tröja. Ja, en poäng hade varit gott att få. Hertha är ett bra lag, det var mycket svårt att få tag i deras innermittfältare, de var snabba och tekniska.

Halmstads 4-5-1 med Gunnar Heidar Thorvaldsson längts fram var en bra taktik.

- Absolut. Den fungerade mycket bra, men vi fick jobba hårt, det kostade mycket kraft. Och vi tog för många felbeslut, spelade i sidled när vi borde ha slagit bollar i djupled på Gunnar, slog i väg bollen för snabbt när vi borde varit rädda om den och hållit i den.

Bara 2 136 såg matchen på det väldiga Ullevi. Omkring 600 av dem var tyska supportrar.

De höll liv, men blev tysta när Halmstad slog en boll i ribbans överkant efter tio minuter. Det hade varit en kanonstart att ta ledningen. Men Emil Jensens ribbträff var ett inlägg och Herthas målvakt flaxade med handen där bollen eventuellt kunde smitit in.

Halmstad var också alert direkt efter pausen. En kort period skapade laget ett par snygga anfall med finurliga kombinationer. Men de avslutande skotten blev för tama.

I den 67:e minuten kunde HBK-målvakten Conny Johansson inte få tag i bollen. Han väntade ett inlägg men Andreas Neuendorf sköt nästan nere vid kortlinjen.

Bollen tog på Dusan Djuric och ställde HBK-målvakten. 1-0 till Hertha.

- Det gick så snabbt, jag hade ingen möjlighet att undvika, sade Dusan.

Däremot räddade han ett skott på mållinjen strax före.

Ja, Halmstad spelade för tre poäng men Hertha var för svåra.

- Våra nyckelspelare, de som skall göra den avgörande passningen var inte hundraprocentiga den här gången. Och det måste de vara om man skall klara ett sådant skickligt lag. Men jag tyckte vi stod väl upp fast värderade lägen på fel sätt. Det tog på krafterna, sade Halmstads tränare Janne Andersson.

Hertha Berlin är rankat som bästa laget i gruppen, Halmstad som det sämsta.

- Vi får ta poäng mot lagen i mellanskiktet i stället.

Halmstad möter franska Lens borta om fjorton dagar. Därefter väntar italienska Sampdoria på Ullevi i november och bortamatch mot Steua Bukarest.

De tre bästa lagen i gruppen går vidare till nästa omgång.

Bo Harmby/TT